Alzheimer séta – a demenciában élőkért

2023. 09. 21., 21:19
A Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda 6. alkalommal szervezte meg hagyományos Alzheimer sétáját városunkban. A séta résztvevői között idén is jelen voltak idősek és fiatalok is. A vidám, zöld szélforgókkal tarkított menettel a demenciával élők drasztikus növekvő számára hívták fel a figyelmet.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 48 képet tartalmaz

Fiatalok és idősek gyülekeztek csütörtök délután a Piaristák terén a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda felhívására. Szeptember 21-e minden évben az Alzheimer Világnapja, ilyenkor rendezi meg az Egészségfejlesztési Iroda a hagyományos Alzheimer sétáját. A mostani sétának is az a célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők számának drasztikus növekedésére és a társadalmi összefogás szükségességére.

Az Egészségfejlesztési Iroda a megelőzésre és prevencióra fekteti a hangsúlyt. Ezzel kapcsolatosan az egészséges életmód propagálása illetve az aktív életmód támogatásával hívjuk fel a figyelmet, hogy minél tovább fiatalok maradhassunk. Felhívjuk a figyelmet, hogy testet és agyat mozgató tevékenységeket végezzenek az emberek, amivel megelőzhető az Alzheimer-kór kialakulása.

Az Egészségfejlesztési Iroda a megelőzésre és prevencióra fekteti a hangsúlyt. Ezzel kapcsolatosan az egészséges életmód propagálása illetve az aktív életmód támogatásával hívjuk fel a figyelmet, hogy minél tovább fiatalok maradhassunk. Felhívjuk a figyelmet, hogy testet és agyat mozgató tevékenységeket végezzenek az emberek, amivel megelőzhető az Alzheimer-kór kialakulása
— hangsúlyozta dr. Bagi Anett, a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

A felhívó séta azért is fontos, mert a kutatók a betegeknek mintegy heti 8 kilométernyi sétált ajánlanak megelőzésként. Az országos előrejelzések szerint 20 évente duplázódni fog a betegség csoporttal érintettek száma. Kecskeméten pedig egyedülálló demencia-akcióprogram indult el. Az idei menet jelképének a zöld szélforgót választották.

- Több nyugdíjas klubot megkerestünk és nagyon szívesen csatlakoztak ehhez az előkészülethez és közösen készíttettük el ezeket a szélforgókat. A zöld színt pedig azért választottuk, mert az Alzheimer Cafénk színe is zöld, ezért gondoltuk tovább vinni a a zöld színt - folytatta az irodavezető.

Az Alzheimer séta útvonala idén is az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága épületénél kezdődött és a Városházáig tartott. A résztvevőszámot nehéz megtippelni, de az biztos, hogy a több száz sétáló által alkotott menet egyidőben elért a Tapintható láthatatlan szobortól a Hírös Forrásig. A kényelmes séta a Kossuth-szobornál ért el a céljához, ahol a szervezők nevében dr. Bagi Anett, a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda vezetője, a városvezetés nevében pedig Lévai Jánosné köszöntötte az akció résztvevőit. Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a mai párszáz méteres séta jelképes, mégis alkalmas arra, hogy ráirányítsák a figyelmet a felejtés betegségére.

 A beszédek után a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar műsorát hallgatatták meg a résztvevők. Emellett az Egészségfejlesztési Iroda szenior örömtánc programjának tagjai mutatták be koreográfiájukat. Hiszen a demencia esetén a megelőzésnek is fontos szerep jut. A zene és a tánc pedig sokat tud segíteni a memória megőrzésében, fejlesztésében.