Megújult és kibővült a Szent Imre utcai óvoda

2023. 11. 08., 18:02
Dupla ünnepet tartottak szerdán délelőtt a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola Szent Imre utcai óvodájában. Most adták át és szentelték fel az intézmény épületét, amely mintegy 310 millió forintból születhetett újjá, emellett most zárult le az óvoda Szent Imre ünnepségsorozata is.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

„Sokat imádkoztunk, hogy időben tető kerüljön a fejünk fölé” – mondták tréfásan a gyerekek a megújult Szent Imre utcai óvoda ma délelőtti átadó ünnepségén. Szívhez szóló műsorukban megjelent maga Szent Imre herceg és egész udvartartása is, így mondtak köszönetet azért, hogy a „palota apró népe ebben a házban cseperedhet.”

Az ovisok konferálták fel Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, az ünnepség kiemelt vendégét is, aki beszédében kitért arra, hogy másodszor újulhatott meg az óvoda. Amikor a katolikus egyház megkapta a leromlott állapotú épületet, először egy polgári ház lett belőle, most pedig – ahogy a gyerekek is mondták – egy igazi palota született – fogalmazott az államtitkár. Nemcsak a beruházóknak, kivitelezőknek és az óvoda kollektívájának mondott hálát, de külön megköszönte a szülőknek is a bizalmat, amellyel a nevelőkhöz, a katolikus egyházhoz fordultak.

– Óriási nagy öröm, hogy csak Kecskeméten három katolikus óvoda újulhatott meg a főegyházmegye és a város együttműködésének köszönhetően. Országosan a Katolikus Óvoda Program keretében ötven új óvoda épül és 70 újulhat meg. Ez összesen mintegy 14 ezer férőhelyet jelent.  A kormány, az egyház, a városok és az óvodában dolgozók összefogásával 4.000 teljesen új férőhely jöhetett létre
— hangsúlyozta Soltész Miklós.

Szemereyné Pataki Klaudia nemcsak polgármesterként, édesanyaként is szólt a gyerekekhez és az ünnepség résztvevőihez. Elmesélte, hogy idősebb lánya is ebbe az óvodába járt. Olyan stabil alapokat kapott a katolikus óvodában, melyre építkezve 18 évesen úgy döntött, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán folytatja tanulmányait. Mint a polgármester elmondta, azóta is örömmel látja, hogy egyre színesebb lesz, folyamatosan fejlődik, virágzik az intézmény.   

– A Szent Imre Óvoda egyre több kis óvodás, család életét tudja nyitottá, befogadóvá, ugyanakkor elfogadóvá tenni, a konzervatív értékrendre, a hitre, szeretetre nevelve a gyerekeket
— hangsúlyozta a polgármester, aki meghívta az óvoda csoportjait a polgármesteri irodába. Ott pedig megnézhetik egy nyitott oltáron kiállítva Szent István király Imre herceghez írt intelmeit is.

– Másodszor is sikerült – kezdte ünnepi beszédét Papp Zsolt, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója. Felidézte, hogy június 2-án a Teleki utcai óvodájuk átadóját ünnepelhették. Ezután sokkal feszítettebb tempóban folytatódott a Magyar Katolikus Egyház Óvodafelújítási Programja a Szent Imre utcai építkezéssel.

Mint az igazgató elmondta, július közepén indulhatott el a munka, ennek ellenére szeptember 4-én mégis elkezdhették a nevelési évüket az óvodában, ahová kereken 100 gyermek jár. Másfél hónap alatt megtörtént az épület belső átalakítása, fűtéskorszerűsítéssel egybekötött felújítása. A tornaterem fölé épült az a gyönyörű csoportszoba, amely az ünnepségnek is helyet adott. Az átalakítások során létrehoztak egy vizesblokkot, két öltözőszobát és egy fejlesztőszobát, valamint kicserélték az épület összes külső nyílászáróját is. Mindezek mellett megújulhattak az udvari játékok, és jelenleg is zajlik a csoportszobák bútorzatának és játékainak cseréje.

– A felújítás és átalakítás költsége 310 millió forintot tett ki, amely a júniusban átadott Teleki utcai óvoda 340 milliós beruházásával együtt elérte a 650 millió forintot
— emelte ki Papp Zsolt, aki köszönetet mondott a fenntartónak – elsősorban dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseknek ás Fülöp Ernő irodaigazgatónak –, a kormánynak, a kivitelező GOMÉP Kft.-nek és az óvoda munkatársainak is azért, hogy a tömérdek munka nem ment a kapcsolatok rovására.

Az ünnepi beszédek után Boricsné Józsa Ildikó óvodavezető ajándékokkal is megköszönte mindenki támogatását, majd az udvaron folytatódott a rendezvény. Dr. Bábel Balázs érsek felidézte a gyerekeknek saját óvodás korát, ami az ’56-os forradalom és az azt követő terror idejére esett, majd Isten áldását kérte az óvodára és felszentelte az épületet.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően avatták Szent Imre óvodássá a kiscsoportosokat, akik esküjüket követően ajándékba kapták az intézmény palotás pólóját.