Menzán innen – Menzán túl: kiállításmegnyitó a Bozsó Gyűjteményben

2024. 06. 21., 14:34
Különleges kiállítás nyílt a Bozsó Gyűjteményben Menzán innen – Menzán túl: titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben címmel. A vándorló tárlat az intézményi étkeztetés történetét mutatja be egészen a népkonyháktól napjainkig.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 30 képet tartalmaz

Péntek délelőtt megnyílt a Menzán innen – Menzán túl: titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben című kiállítás a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. A kiállítás egy tudományok közötti kutatómunka eredménye, ugyanis néprajzkutatók és dietetikusok közösen vizsgálták a menzát.

Ugyan a táplálkozástudományi szakemberek már az '50-es évek óta vizsgálják országosan a közétkeztetést, mégis voltak olyan eddig nyitott kérdések, amelyekre a néprajzkutatókkal való közös munkán keresztül kaptak választ.

Az egyik legfontosabb ilyen kérdés például az élelmiszerhulladékok kérdése volt, hogy miért nem szeretik például az emberek a levest? Ez részben az otthoni családi étkezési szokásokra vezethető vissza, ahol a leves nem mindennap kerül az asztalra. Ezzel részben ellentmondás az, hogy a menzai menükben mindig levessel kezdődik a bevezető étkezés
— magyarázta Báti Anikó néprajzkutató, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa.

Báti Anikó néprajzkutató

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás nagyszerűen képviseli azt az újfajta muzeológiai szemléletet, amely interaktivitásával aktív látogatókat nevel. Az érdeklődők megoszthatják véleményüket a menzáról, tesztet tölthetnek ki róla, sőt, beleszagolva a retro-fűszertartókba megtalálhatják a kizárólag menzára jellemző illatokat is.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora

A kiállítás a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum égisze alatt jött létre.

A tárlatnak nemcsak a múlt feltárásában és a jelenre való reflexióban van szerepe. A kutatócsoport meglátásai javaslatként bekerülnek a 2014-es közétkeztetési rendelet módosításába.

Akár az étkezési idő, akár az étkező komfortos berendezése, ezek mind olyan feltételek, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a menza sikeréhez, széleskörű elfogadottságához
— hangsúlyozta Báti Anikó.

A kiállítás megtekinthető a következő hónapokban a Bozsó Gyűjteményben.