Milliárdos víziközműhálózat-fejlesztés indult Kecskeméten és Ballószögön

2023. 02. 10., 14:23
Nagyrészt uniós támogatással indul közel kétmilliárdos ivóvízhálózat fejlesztési program Kecskeméten és Ballószögön, a BÁCSVÍZ Zrt. koordinálásával. A mai projektnyitón elhangzottak szerint a fejlesztés hálózat korszerűsítést, csővezeték cseréket, energetikai fejlesztéseket tartalmaz és Kecskemét lakosságának mintegy felét érinti. A jelentős forgalomkorlátozással is járó kivitelező munkáknak október végéig kell befejeződniük.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 34 képet tartalmaz

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Ballószög Nagyközség Önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. alkotta konzorcium sikeres pályázata révén indulhat el az az ivóvízhálózat korszerűsítési program, amelynek ma (pénteken) tartották a nyitórendezvényét. A projekt célja a vízveszteség csökkentése, illetve a víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése a két településen. A konzorcium összesen 1,8 milliárd forintnyi forráshoz jutott, ennek 1,2 milliárd forintnyi része vissza nem térítendő uniós támogatás, a fennmaradó részt - vagyis a beruházás mintegy 30%-át - pedig a két érintett önkormányzat biztosítja.

Akkor lesz hosszútávon is fenntartható, megfizethető és magas színvonalú a víziközműszolgáltatás, ha ezek a fejlesztések folyamatossá válnak. Ezek a mostani korszerűsítések olyanok, amelyek kézzel is megfoghatóak, például egy csőcsere esetében, de vannak benne kézzel nem megfogható fejlesztések is, amelyek az ellátásbiztonságot vagy a jobb vízminőséget jelentik
— mondta beszédében Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A beruházás tervezése mintegy 7 évre nyúlik vissza, a kivitelező munka pedig lényegében már tavaly novemberben elindult. A projekt elsődleges célja a Kecskemétet és Ballószöget ellátó vízellátóhálózat olyan jellegű fejlesztése, amely csökkenti a vízveszteséget és egyben növeli a vízellátás biztonságát, valamint javítja a szolgáltatás színvonalát. A beavatkozások elősegítik a fenntartható üzemeltetést, csökkentik a csőtörések számát és a vízveszteséget, a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon. Ezen túl pedig biztosítják a vízellátás energiahatékonyságának növelését is. A rendezvényen a Városháza fejlesztéspolitikai irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a beruházás azért jöhetett létre, mert az önkormányzat előrelátóan, időben gondoskodott az önrész fedezetéről.

Több mint 10 éve megkezdődött a pénzügyi előkészítés. Kecskemét ugyanis úgy döntött, hogy minden egyes forintot, amely a víziközmű bevételekből realizál, félreteszi arra az időre, amikor majd kevesebb forrás áll rendelkezésre ilyen célra, hogy ilyenkor is tudjunk majd fejlődni
— fogalmazott beszédében Balogh Zoltán, a Városháza fejlesztéspolitikai irodavezetője.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy több hasonló projekt is kapott ilyen uniós forrást, de mivel az érintett települések nem tudták vállalni a 30%-os önerőt, a fejlesztést vissza kellett mondani.

A Kecskeméten, illetve Ballószögön megvalósuló beruházásnak eredményeként 10 %-kal csökken majd a vízveszteség. Összesen 1943 főt érint közvetlenül a beruházás, de Kecskemét lakosságának legalább felére lesz majd kedvező hatással. A projekt keretében közel 7 kilométer hosszú vezetékszakaszt újítanak majd fel. A beruházás két főhelyszíne Kecskeméten a Mártírok útja, illetve a Szent István körút lesz. A kivitelező munka január végén az I. számú vízműtelepen indult el, a szivattyúk cseréjével.

Az összesen 7 ütemre bontott és több helyszínt érintő teljes munkafolyamattal, a kivitelező Duna Aszfalt Zrt.-nek ez év október végéig kell elkészülnie.