Nagyszülők változó szerepben

2022. 11. 25., 16:29
Milyen szerepük is van a nagyszülőknek a mai változó társadalmunkban? Erre a kérdésre is választ adtak a szakmai előadók, a mai Campuson megszervezett kerekasztal beszélgetésen.
Milyen szerepük is van a nagyszülőknek a mai változó társadalmunkban? Erre a kérdésre is választ adtak a szakmai előadók, a mai Campuson megszervezett kerekasztal beszélgetésen.

Nagyszülők változó szerepben címmel szerveztek ma (pénteken) kerekasztal beszélgetést, a Campuson. Az eseményt a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezte. Alapját azt adta, hogy a felmérések, kutatások alapján az elmúlt években a nagyszülők kétharmada vett részt az unokák ellátásában, felügyeletében. A beszélgetésen Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a meghívott előadókat.

- Nagyon fontosnak tartom, és van rá igény. Ott, ahol a nagyszülő távolság vagy egyéb ok miatt már nincs jelen a család életében, nagyon nagy igény van arra, hogy találkozzanak a gyerekek, nem csak a szüleikkel, hanem a nagyszülőkkel is. Vagy, ahol már nincs nagyszülő, akkor valamilyen formában megjelenjen, beszéljenek róla  - mondta Engert Jakabné, alpolgármester, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke.

Magyarországon a 65 éves és ennél idősebb népesség aránya 1990 és 2017 között 13 százalékról 19 százalékra növekedett.

- Nagyon fontos az idősek helye és a szerepe a családban. Ez látjuk korábbi kutatásainkból. Ugyanis intergenerációs kutatást már végeztünk, és ott látjuk az adatokból, hogy a nagyszülőknek, az időseknek milyen szerepe van a családban - hangsúlyozta dr. Pári András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatási vezetője.

Az is kiderült, hogy időskorban milyen szerepkör várhat a nőre és férfira, vagy éppen nagyszülőre. Fontos egy ilyen kerekasztal beszélgetés, mivel a szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat és beszámolhatnak elért eredményeikről, ötleteikről is.