Nem emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai

2023. 05. 25., 13:43
Nem emelkednek idén az önkormányzati tulajdonban lévő, szociális helyzet alapján és költségelven bérbe adott lakások bérleti díjai - döntött csütörtökön a városi közgyűlés. A lakásrendeletben és lakbérrendeletben eszközölt módosítások alapján bevezetik a piaci alapú bérbeadás lehetőségét is. Elhangzott továbbá: kidolgozás alatt áll a 28 év alattiak részére adandó lakbértámogatás, majd esetleges ingatlanvásárlás rendszere, mely a Kecskeméten való helyben maradásban segítené a fiatalokat.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 38 képet tartalmaz

A módosítások lényegét kiemelve Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: bár a költségek emelkednek, az önkormányzati lakások bérlőit a város továbbra is igyekszik támogatni az alacsonyan tartott lakbér fenntartásával. Hozzátette: a költségvetésben rendelkezésre állnak az ehhez szükséges források, továbbá a piaci alapú bérbeadás bevezetésétől is pótlólagos bevétele származik a városnak.

A polgármester jelezte azt is, hogy kidolgozás alatt áll a fiatalok helyben maradását segítő új támogatási rendszer, melynek keretében a 28 év alattiak lakbértámogatásra számíthatnak majd a várostól, és amennyiben itt szeretnének családot alapítani és letelepedni, a bérelt lakás megvásárlására is lehetőségük nyílhat az új konstrukció szerint.

Király József baloldali képviselő üdvözölte a módosításokat, egyúttal megköszönte a KIK-FOR Kft. elmúlt évben végzett alapos munkáját, mellyel az az önkormányzati cég a változtatások kidolgozását segítette.

Nemcsik Mátyás kormánypárti képviselő emlékeztetett arra, hogy 2020. január 1. óta nem emelkedtek az önkormányzati lakások bérleti díjai. Mint mondta, több száz ilyen lakás van a városban, így a bérleti díjak szinten tartása nagyon sok embernek jelent anyagi könnyebbséget. Nemcsik Mátyás egyúttal üdvözölte a fiatalokat segítő intézkedések kidolgozását is.