Nemzetközi szintre emelték a ballószögiek a kolbásztöltő versenyt

2025. 02. 24., 15:09
A disznótoros hagyományok elevenedtek meg szombaton Ballószögön. A településen immáron 8. alkalommal szervezték meg a kolbásztöltő versenyt, melyen 30 csapat mérettette meg magát 4 kategóriában, de a legszebb gazdasszonyt is megkeresték. Az idei verseny nemzetközi szintre emelkedett, hiszen Angliából és Brazíliából is voltak résztvevők.
A galéria 68 képet tartalmaz

Hús, fűszerek, titkos hozzávalók: minden az asztalra került szombaton a VIII. Ballószögi Kolbásztöltő Versenyen. A megnyitón Somogyi Lajos, a település polgármestere arról beszélt, hogy a rendezvény egyik fő célja a hagyományok megélése.

– Arra kértünk mindenkit, hogy kézi darálót szerezzenek be, így hagyományos módon került feldolgozásra a hús. Megtörtént a töltés, majd kisültek a kolbászok, így a végterméket bírálta el a zsűri. Télen a disznóvágásnak elengedhetetlen kelléke a forralt bor, ezért a forralt bor készítésére is nagy hangsúlyt helyeztünk
— mondta el Somogyi Lajos polgármester.

A versenyre 30 csapat érkezett. Az idei esemény kitágította a kulturális határokat, ugyanis Angliából, valamint Brazíliából is voltak vendégek, akik megtanulhatták, hogyan is zajlik egy igazi magyar kolbásztöltés, és hogyan készül a falusi vendégasztal.

Nagy Gabriella művelődésszervező elmondta, hogy a résztvevők nagy része Ballószögről érkezett, de csatlakoztak a versenyhez Kecskemétről, Szabadszállásról, Hartáról és Kiskőrösről. Emellett idén részt vettek a Brazil-Magyar Kolbásztöltők is az eseményen.

Négy versenyszámban indulhattak a csapatok: sült kolbász, töpörtyű, forralt bor és falusi vendégasztal kategóriában, de sor került immáron második alkalommal a gazdasszony szépségversenyre is.

A témával bővebben a KTV Kiemelő című magazinjában foglalkozunk.