Orosz István könyvbemutatója az Ünnepi Könyvhét alkalmából

2023. 06. 09., 09:03
A 94. Ünnepi Könyvhét hivatalos kecskeméti rendezvénysorozatán Orosz István édesapja memoárja és naplói alapján írott Apakönyvét mutatták be nagy érdeklődés mellett.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 17 képet tartalmaz

Zsúfolásig megtöltötte szerdán a közönség a 94. Ünnepi Könyvhét eseményét a Katona József Könyvtárban. A program elején köszöntőt mondott az intézmény vezetője, Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, ünnepi beszédet dr. Fekete Gábor, az önkormányzat Értékmegőrzési Bizottságának elnöke. A nyitó esemény Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, a nemzet művészének frissen megjelent, Apakönyv című kötetének bemutatója volt, amelyről a szerző Füzi László irodalomtörténész és Kriskó János szerkesztő társaságában beszélgetett.

A könyv dr. Orosz László irodalomtörténész, a kecskeméti Katona József Gimnázium tudós tanár, a szegedi egyetem jogelődjének címzetes egyetemi docense memoárjai és naplóbejegyzései alapján született. Orosz István édesapja 2016-ban bekövetkezett halálát követően a memoár és a napló egyes részeit a saját megjegyzéseivel kiegészítve felajánlotta közlésre a Forrás folyóiratnak. Dr. Orosz László élete végéig megbecsült munkatársa volt a lapnak, nem volt kérdés, hogy a Forrás örömmel vállalkozott a megjelentetésre. A folyóiratközlés sikerére alapozva a könyvtár vezetője, Bujdosóné dr. Dani Erzsébet vállalta, hogy a visszaemlékezésekre alapuló kötetet az intézmény megjelenteti. Egyediné Gál Erika, Káldi Zsuzsa és Steiner Petra aktív közreműködésével június elejére el is készült a kötet, amely tartalmában jelentősen kibővült a Forrásban megjelentekhez képest.

– Összegyűjtöttem azokat az információkat, amik közben jöttek be, amit azoktól hallottam, akik olvasták a Forrásban megjelent számokat, illetve egy kicsit el is kezdtem kutatni, mert kikértem az Állambiztonsági Levéltárból az apura, illetve a kecskeméti értelmiségre vonatkozó adatokat
— mondta Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, A nemzet művésze.

Orosz István nem csak Apa-könyvet, de Kecskemét könyvet és Én-könyvet is írt, amely érdekfeszítő olvasmány lehet az Orosz Lászlót és a családot jól ismerők mellett mindazoknak a kívülálló érdeklődőknek is, akik sokrétű, színes, de mindvégig objektivitásra törekvő képet szeretnének kapni egy, a nézeteit mindig következetesen vállaló pedagógus életének történéseiről, az őt befogadó városról és a korszakról is. A könyvbemutatóról jövő kedden láthatnak hosszabb összeállítást a Múzsa magazinban.