Pénteken lesz a Három nővér bemutatója a kamaraszínházban

2024. 02. 14., 15:36
Csehov Három nővér című színművét próbálja a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata. A Szente Vajk főrendező által színpadra állított előadás premierje pénteken este lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

A Három nővér a drámairodalom egyik csúcspontja. A történet szerint egy Moszkvától távoli, jelentéktelen kormányzósági városban együtt él négy Prozorov testvér: Olga, Mása, Irina és a bátyjuk, Andrej. Édesanyjukat már korábban elveszítették és egy éve meghalt az édesapjuk is, aki a városban állomásozó dandár parancsnoka volt. A kifogástalan műveltségű árvákat előszeretettel látogatják a garnizon katonatisztjei. Andrejnek tudósi ambíciói vannak, Olga, a legidősebb lány sorsába belefáradt gimnáziumi tanárnő. Mása 18 éves korában férjhez ment, de mára már ki nem állhatja tutyimutyi férjét. Az éppen 20. születésnapját ünneplő, szép és okos Irina pedig dolgozni szeretne, és mindenáron vissza akar kerülni Moszkvába. Szeretni képtelen, ellenére annak, hogy ketten is küzdenek a szerelméért. A születésnapon megérkezik a dandár új ezredese, Versinyin, és Másával egymásba szeretnek. Andrej bejelenti, hogy feleségül veszi szép, de ostoba és rosszindulatú barátnőjét, a kisvárosi úrilány Natasát. És ettől kezdve egymást érik a bonyodalmak. 

Szente Vajk rendezése tiszteletben tartva a dráma eredeti szövegét, a jelmezekkel, a szereplők magatartásával, a hangsúlyokkal, valamint popkulturális utalások garmadájával érzékelteti a történet és az egyes karakterek mai érvényességét.

A kulcsa szerintem egy ma előadott Három nővérnek az, hogy ráébredjünk és próbáljuk kommunikálni, hogy ezek a személyiségtípusok a mai életben is velünk vannak
— fogalmazott Szente Vajk, az előadás rendezője.

A főbb szerepekben a vendégként érkezett Kovács Lehel, Nagy Sándor és Zsigmond Emőke mellett a társulatból Bori Rékát, Kovács Gyopárt, Szabó Dorottyát, Orth Pétert, Koltai-Nagy Balázst, Fazakas Gézát, Sipos Imrét, Csombor Terézt és Körtvélyessy Zsoltot láthatja a közönség. A darabot március végéig még 10 alkalommal tűzi műsorára a Kelemen László Kamaraszínház.