Puccini bemutatóra készül a színház

2024. 01. 25., 20:28
A főpróbahétnél tart és pénteken este kerül a közönség elé a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház új operabemutatója. Puccini vígoperáját Cseke Péter igazgató rendezi a nagyszínház színpadán.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 32 képet tartalmaz

Cseke Péter már negyedik éve készül rá, hogy színpadra állítsa Giacomo Puccini egyfelvonásos vígoperáját, a Gianni Sciccit. A nemzeti színházi státusz megszerzése óta több kamaraoperát is bemutatott a társulat, amely mára eljutott odáig, hogy bátran vállalkozhat egy közismert Puccini vígopera bemutatására is.

A Gianni Scicci különösen a szívemhez nőtt, ráadásul egy olyan klassz helyzetben vagyunk, hogy tudunk is ilyet játszani. Nagyon sok olyan szerepet tudtam betölteni a társulatból, akik nagyszerűen megállják a helyüket, és kiváló művészeket hívtunk vendégként
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Cseke Péter. 

A Gianni Scicci egy népszerű és közismert helyzetet mesél el. Giovacchino Forzano a librettóhoz felhasználta Dante Isteni színjátékát, valójában egy a régi idők óta kedvelt novella-témát, az örökségre áhítozó kapzsi rokonok csúfos felsülését. Puccini egyfelvonásos operája találóan ecseteli a rokonok képmutató gyászát, gyanakvásukat, majd mély felháborodásukat és kétségbeesésüket az elbukott javak miatt. A szatirikus hangvételű, számos karikaturisztikus elemet felsorakoztató műben van egy sok tekintetben kilógó, üde szál, két fiatal szerelmes, Lauretta és Rinuccio a többiekétől nagyon is eltérő hangütése. Az ő tiszta, egymásra fókuszáló figyelmük viszi előre az egész történetet.

A színház több karakter esetében megkettőzte a szereposztást. A címszerepet Kristóf István és Bognár Szabolcs, Laurettát Németh-Nagy Johanna és Haraszti Elvira, a hősszerelmes Rinucciót Tötös Roland és Serbán Attila alakítja felváltva.

A képre kattintva nyílik a Carmina Burana galériája!

A Gianni Scicci című opera a január 26-i premiert követően együtt lesz látható a Kecskemét City Balett Barta Dóra koreografálta Carmina Burana előadásával. Mindkét előadásról a KTV jövő heti Múzsa magazinjában láthatnak majd hosszabb összeállítást.