Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

2022. 12. 02., 13:07
Bűncselekmények áldozatai számára indít gyűjtést advent idején a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő Központ közreműködésével nézőink, olvasóink segítségével tíz kiválasztott személyt vagy családot szeretnénk személyre szóló ajándékokkal meglepni karácsony közeledtével. Nézőink a Hiros.hu Facebook-oldalán „lestoppolhatják”, kinek a kívánságát szeretnék ők valóra váltani.

Kapcsolati erőszak, verbális és fizikai bántalmazás, zaklatás, csalás és szexuális erőszak – többek között ezeket a szörnyűségeket szenvedték el azok a gyerekek és felnőttek, akiknek szeretnénk támogatást nyújtani a szeretet ünnepén. Ők elég bátrak voltak ahhoz, hogy kilépjenek az áldozat szerepből, új életet kezdjenek, ehhez azonban még sok-sok támogatásra van szükségük.

A Kecskeméti Áldozatsegítő Központ azért jött létre, hogy végig vezesse őket ezen az úton, megadjon számukra minden szakmai és lelki támogatást ahhoz, hogy felépítsenek egy új, boldogabb életet maguknak, családjuknak.

A tavalyi évben indítottunk első alkalommal gyűjtést a központtal együttműködve. Akkor is az volt a célunk, hogy azzal segítsünk, amire a legnagyobb szüksége van az intézmény által kiválasztott személyeknek, családoknak. Ebben segítségünkre voltak a központ munkatársai, akik összegyűjtötték az igényeket, mi pedig olvasóink-partnereink segítségével váltottuk valóra a megfogalmazott kéréseket. Volt, aki karácsonyfát, más etetőszéket kért, de a gyerekeket is különleges ajándékokkal lephettük meg.

Hatalmas örömöt szereztek az ajándékok, így a sok-sok szenvedés után szebbé varázsolhattuk ennek a tíz családnak a karácsonyát. Ezért is döntöttünk úgy, hogy idén is felajánljuk támogatásunkat a Kecskeméti Áldozatsegítő Központnak.

Ezúttal is tíz olyan személyt/családot választottak ki, akik a közelmúltban váltak bűncselekmények áldozataivá. Idén kaptunk egy kis történetet is az áldozatokról, de természetesen most is név és arc nélkül bonyolítjuk le javukra a gyűjtést. Az ajándékokat az Áldozatsegítő Központ munkatársai számára adjuk át, ők juttatják majd el azokat a kiválasztott személyekhez még karácsony előtt.

Olvasóink úgy kapcsolódhatnak be a gyűjtésbe, hogy Facebook posztunk alatt lestoppolják az ajándékot. (pl.: stop 2 éves kislány: játék babakocsi) Ezzel vállalják, hogy megvásárolják a megjelölt ajándékot, és azt legkésőbb december 19-én 12 óráig el is juttatják szerkesztőségünkbe, a Szabadság tér 2. szám alá. Mi átadjuk az Áldozatsegítő Központnak a meglepetéseket, amelyeket még karácsony előtt átvesznek az érintettek. Cikkünket folyamatosan frissítjük, hogy bemutassuk, milyen ajándékokra várunk még.

Ismerjék meg az idei gyűjtésünk főszereplőit!

1. 24 éves hölgy, több évnyi súlyos verbális és fizikai erőszak áldozata. Pár hónapja sikerült kilépnie a kapcsolatból, azóta önértékelését próbálja visszaépíteni. Elmondta, hogy előző kapcsolataiban is előfordult bántalmazás. Fontosnak tartja, hogy érzelmileg megerősödjön, ehhez pszichológusi segítséget is igénybe vesz.

Kívánsága: Vágyi Petra: Sémáink fogságában című könyve

2. Anya három gyermekével – Egy másik városból menekültek Kecskemétre az anya párjától, aki verbálisan és fizikailag súlyosan bántalmazta őket. Teljesen új életet kezdtek Kecskeméten. Érzelmileg megerősödtek, a gyerekek az iskolában jó eredményeket érnek el. Biztonságban és nyugalomban érzik magukat.

Kívánságaik:

  • 40 év feletti édesanya: nincs konkrét igény
  • 10 éves fiú: távirányítós autó
  • 2 éves kislány: játék babakocsi STOPPOLVA!
  • 16 éves kamaszlány: lovas dolgok, lovaglás kupon

3. 29 éves hölgy, kapcsolati erőszak áldozata. Volt párja életveszélyesen fenyegette, zaklatta, bántalmazta. A folyamatos zaklatások ellenére dolgozott, tanulmányait folytatta. Éjszakáit nem merte otthonában tölteni, családjához ment esténként munka után. Jelenleg már előzetes letartóztatásban van a volt párja. Példaértékű erő, kitartás van a hölgyben.

Kívánság: Kültéri biztonsági kamera, hogy végre biztonságban érezze magát otthonában.

4. 80 éves hölgy, akit nagykorú, alkoholproblémákkal küzdő fia verbálisan és fizikálisan bántalmazott, terrorizált. Az évek óta tartó bántalmazás után hihetetlen lelki erőről tett tanúbizonyságot, mikor az Áldozatsegítő Központhoz fordult segítségért.

Kívánság: Elektromos melegítő

5. 71 éves férfi, több éve daganatos betegséggel küzd, sajnos az eredményei rosszabbodtak az elmúlt időszakban. Ebben a nehéz érzelmi időszakában lett csalás áldozata. Bankszámlájáról az összes megtakarítását leemelték.

Kívánság: nincs konkrét igénye

6. 58 éves hölgy kerékpárral közlekedve kutyatámadás áldozata lett, melynek következtében maradandó sérüléseket szerzett, egyik végtagját amputálni kellett. Környezete jelenleg is művégtagra gyűjt.

Kívánság: Egy téli kabát vagy egy csizma megvásárlásához ruházati utalvány

7. Anya két leány gyermekével, kapcsolati erőszak és zaklatás áldozatai.

Kívánság:

– Édesanya: könyv utalvány

– A lány gyermekek kívánsága vezeték nélküli fülhallgató és powerbank.

8. 18 éves fiatal hölgy és 17 éves fiútestvére. A hölgy korábban szexuális erőszak áldozata lett, ezért a hatóságok őt és fiú testvérét is kiemelték a családból.

Kívánság:

– 18 éves lány: Lila vagy piros színű A4 nagyságú merev falú kézi táska, smink készlet vagy ezek megvásárlásához vásárlási utalvány

– 17 éves fiú: ruhavásárlási utalvány

9. Egyedülálló édesanya, lopás áldozata. A tolvaj a munkába járáshoz használt kerékpárját lopta el, de szerencsére a rendőrség napokon belül megtalálta az elkövetőt és a kerékpárt is, melyet így visszakapott. Rendkívül erős és kitartó édesanya, egyedül, albérletben neveli kamasz lányát, minden segítség jól jön a számukra.

Kívánság:

– Édesanya - tisztítószerek, mosó gél, öblítő, mosogatószer

– 17 éves lánya - tisztálkodási szerek (tusfürdő, sampon, balzsam, hajápolók, parfüm)

10. Idős hölgy, hozzátartozók közötti erőszak áldozata. Közeli hozzátartozója éveken keresztül verbálisan és fizikálisan bántalmazta, elvette a nyugdíját. Az áldozat hónapokig várt a lehetőségre, amikor segítséget tud kérni. Egyik ilyen alkalommal, külső segítséggel lépett kapcsolatba a Központtal. A Központ segített a hölgy elhelyezésében, sorsa jóra fordult, nyugodt életet él.

Kívánság: Ruhavásárlási utalvány