Táncház és örömzenélés a VI. Gyergyó-Hétvégén

2024. 05. 11., 11:01
Hangulatos táncházzal és hajnalig tartó örömzenéléssel ajándékozták meg a muzsikusok a VI. Gyergyó-Hétvége péntek esti programjára kilátogatókat a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A múzeum gyönyörű udvarán gyergyói és moldvai táncokat tanulhattunk, a hivatalos program után pedig spontán zenélés, tánc és énekszó zengte be a helyet, emlékezetes estét szerezve sokaknak.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 16 képet tartalmaz

Ezen a hétvégén igazi programkavalkádot kínál Kecskemét, hiszen a VI. Gyergyó-Hétvége mellett a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál és a Muzsikál az erdő is várja az érdeklődőket. Péntek délután a Főtéren nyílt meg a helyi termék ünnep színvonalas népzenei-néptáncos műsorral, majd Kovács Kati adott koncertet, amire meg is telt a tér a szép időben.

Már a helyi termék ünnep megnyitóján is aktív szerepet vállaltak a Gyergyóból érkezett muzsikusok és táncosok, aki azonban mélyebben is meg akart merítkezni ebben a gyönyörű zenei hagyományban, az a Népi Iparművészeti Gyűjtemény felé vette az irányt, ahol a székelyföldi zenészek a kecskemétiekkel közös koncertet adtak, majd oktatással egybekötött táncház vette kezdetét a hangulatos udvaron.

Táncház a VI. Gyergyó-Hétvégén a Népi Iparművészeti Gyűjtemény udvarán:

Közzétette: Hiros.hu – 2024. május 10., péntek

Az éjszaka hátralévő része a spontán örömzenélésé, az éneklésé és a táncé volt. A hagyományos népzenei hangszerek mellett a trombita és a gitár is előkerült. A "Népi Ipar" udvara megtelt élettel. Életre kelt a népzene, úgy, ahogyan eredeti formájában is működött: nem színpadi műfajként, hanem szervesen, a mindennapi élet részeként – sójaként.

Kapcsolódó cikk