Testvérvárosok találkozása - a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál záró koncertje

2023. 07. 17., 10:08
Testvérvárosok találkozása címmel adott közös koncertet a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló kamaraegyüttes vasárnap este, a Hírös Agóra szervezésében megvalósuló Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál záró eseményén, a felújított kecskeméti Városháza díszudvarán.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 40 képet tartalmaz

Kodály Zoltán életének meghatározó helyszíne volt Galánta. Az ott élők máig lelkesen ápolják a kiváló zenetudós és komponista emlékét. 1956-ban megalakult daloskörüket is róla nevezték el, Kodály Zoltán hozzájárulásával. Cserébe a Tanár úr élete végéig rajta tartotta a szemét a kóruson, és tanácsaival folyamatosan segítette a munkájukat. Az együttes, amelynek élén 1982 óta Józsa Mónika karnagy áll, az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi fellépésen képviselte eredményesen Galántát és a Kodály Zoltán nevéhez köthető zenei örökséget. 

Józsa Mónika a Nyitrai Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának tanára, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja, számos kitüntetés és karnagyi díj birtokosa, akit számos szlovák kitüntetés és díj mellett 2013-ban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntettek ki, és megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Díját is.

A daloskör repertoárján a zenetörténet minden időszakából szerepelnek művek, de fellépéseiken előszeretettel énekelnek 20. és 21. századi magyar kórusművek. Szívesen vesznek részt olyan nagyszabású énekes és zenekari művek előadásában is, mint a Psalmus Hungaricus, vagy a Budavári Te Deum.

A kecskeméti Testvérvárosok találkozása című koncertre igen változatos összeállítással készültek. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló kamaraegyüttessel sajátos zenei szövetet képezve, felváltva szólaltatták meg a blokkokba szervezett műsor egyes elemeit.  Farkas Ferenc Piccolo Musica di Concerto című zenekari műve után a kórus és a zenekar közösen mutatta be Erkel Ferenc: Éljen a haza című szerzeményét, amelyet Hollókői Huba, a kecskeméti szimfonikusok művészeti vezetője dirigált.

A második blokkban jeles magyar költők, Ady Endre, Nagy László és Kányádi Sándor megzenésített verseiből hangzott el négy szerzemény. A zeneszerzők Kodály Zoltán, Karai József és Barabás Árpád voltak. Ezt az angolszász kórusmuzsika blokkja követte Samuel Barber, Morten Johannes Lauridsen és Edward Elgar egy-egy szerzeményével.

A szakrális blokkban előbb Szőnyi Erzsébet, Josef Rheiberger és Tillai Aurél egy-egy kompozícióját mutatta be a kórus, zongora és orgonakísérettel, majd Kodály Zoltán 121. és 114. genfi zsoltárát hallgathatta meg a közönség. Szólót énekelt Paszmár János. A koncert egy újabb hazafias művel, Liszt Ferenc Magyar ünnepi dalával zárult, amelyet Hollókői Huba, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője dolgozott át az alkalomra. A Testvérvárosok találkozása koncerttel ért véget az egy hete tartó és minden estére izgalmas koncertélményt kínáló Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál, amelyre a szabadságolások és a nehezen elviselhető hőség ellenére minden alkalommal nagyon sokan voltak kíváncsiak.