Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Tóth-Birtan Csaba Sepsiszentgyörgy alpolgármestere mondott beszédet Kecskeméten a Nemzeti Összetartozás Napján

2023. 06. 04., 21:10
„Trianon nem csak a térképet rajzolta át, hanem a magyar lelket is!” Ezt Sepsiszentgyörgy alpolgármestere mondta Kecskeméten, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megrendezett megemlékező műsorban. Tóth-Birtan Csaba hangsúlyozta, érzik Székelyföldön, hogy a nemzet részei, nincsenek magukra hagyva a mindennapi küzdelmeikben.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 33 képet tartalmaz

Az Országgyűlés 13 évvel ezelőtt döntött arról, hogy június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja legyen. Ma országszerte és az egész Kárpát-medencében megemlékezéseket tartanak. Kecskeméten, az Országzászlónál tartottak emlékezőműsort. A köszöntő beszédet Sepsiszentgyörgy alpolgármestere mondta. Tóth-Birtan Csaba kiemelte, Trianon nem csak a térképet rajzolta át, hanem a magyar lelket is. Fontos, hogy minden nemzet gondoskodjon az övéiről, akárhány országhatáron át sodorja is őket az élet.

- Nem ismerik fel, vagy félreértik Magyarország igazi szándékait és a határon túli magyarokról való gondolkodását expanzív törekvésként tüntetik fel. Ilyenkor megfeledkeznek arról, hogy természetes emberi hozzáállás a nemzettársainkról való gondoskodás. Arról, hogy csakis az európai és nemzetközi szabályok betartásával cselekszik, és arról is, hogy minden lehető segítséget megad bajba jutott szomszédjának
— fogalmazott beszédében Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Tóth-Birta Csaba azt mondta, érzik Székelyföldön, hogy a nemzet részei, nincsenek magukra hagyva a mindennapi küzdelmeikben. Az alpolgármester kiemelte, természetes számukra, hogy Kecskeméten és Székelyföldön magyarul beszélnek. Azonban máshol nem így van.

- A szétszakadt magyarság részeinek sok helyen meg kell küzdenie azért, hogy anyanyelvünkön szólalhasson meg, hogy az üzletben magyar nyelven kérje ki a mindennapi kenyeret, az iskoláiban Petőfiről, Aranyról, Jókairól tanulhasson, hogy az önkormányzatokban magyarul intézhesse ügyeit. És van, ahol ennél is súlyosabb a helyzet. Ezért hatványozottan szükséges a szolidaritás és a támogatás a vegyes lakosságú övezetekben, ahol a magyarság szórványban él már több mint egy évszázada
— mondta az alpolgármester.

Itt akkora a beolvadási kényszer, hogy az erős segítő szándék nélkül nem is lenne lehetséges a megmaradás – hangsúlyozta az alpolgármester.

- Azért, hogy a beolvadás elleni ellenkezés gyengüljön, Romániában még rá is tettek egy lapáttal. Hivatalos ünnepnappá nyilvánították a mai napot. Nem könnyű ezt lenyelni, érezzük, hogy igazságtétel kellene, de megtanultuk, hogy ne válaszoljunk a provokációra. Hölgyeim és uraim, ez a nap az egymásra találásról szól, arról, hogy bár a fizikai határokat kiszabták, mi együvé tartozunk
— fogalmazott Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A beszédet koszorúzás követte az Országzászlónál.

A megemlékező műsorban közreműködött Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület, Balogh Lili, a Kecskeméti Kodály Iskola Zeneművészeti Szakgimnáziumának 11. osztályos tanulója, akit zongorán kísért Seres József, felkészítő tanára: Mudrák Mariann.