Zarándoklat és újabb adományok: Héjja János az El Caminóról

2023. 11. 14., 11:38
Adományozással egybekötött el caminós élménybeszámolót tartott Héjja János kecskeméti vállalkozó a Sheratonban hétfő este. Személyes hangvételű előadásából sok hasznos információt is megtudhatott a közönség a népszerű zarándoklatról.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 55 képet tartalmaz

Héjja János szeptember közepe és október közepe között járta végig a "francia útként" ismert legnépszerűbb Camino-ágat. A Pireneusok északi lábától indulva gyalogolt el a zarándoklat célját jelentő Santiago de Composteláig, majd innen az Atlanti-óceán partjáig, Finisterre városáig. Összesen csaknem 1.000 kilométert tett meg.

Az előadás első részében sok érdekességet hallhattunk az út történetéről. Héjja János elmondta például, hogy a középkorban népszerű zarándokút teljesen feledésbe merült, az 1980-as években volt olyan év, amikor mindössze 25 fő teljesítette. Elías Valiña Sampedro (1929-1989) katolikus pap volt az, aki doktori disszertációjában, majd praktikus szinten is foglalkozott az El caminóval, és olyan közismertté tette, hogy néhány év alatt nagyon felfutott a látogatottsága. Héjja János elmondta, hogy a tavalyi évben nem kevesebb, mint 450.000 fő teljesítette hivatalosan az utat, és körülbelül ugyanennyien voltak azok, akik valamilyen résztávot tettek meg.

Élménybeszámolójának gerincét a vetített képes úti élmények, történetek adták, melyek révén megelevenedtek a csaknem egy hónapos zarándoklat mindennapjai. Sok gyönyörű fotót láthattunk az észak-spanyol városokról, Pamplonáról, Leónról, Logroñóról, Burgosról és természetesen Santiago de Composteláról, ahol a hagyomány szerint id. Szent Jakab apostol ereklyéit őrzik.

A képek és sztorik mellett egy sereg praktikus információt is megosztott Héjja János arról, hogy mivel, hogyan érdemes felkészülni egy ilyen nagy útra, mit érdemes bepakolni, és mit otthon hagyni.

Héjja János személyes motivációiról szólva elmondta, hogy évek óta készült a Caminóra, vonzotta az út. Egy rossz orvosi lelet és az ezt követő életmódváltás volt a közvetlen kiváltó ok, hogy elinduljon. Családja mindenben támogatta. Zarándokútjáról naponta posztolt a Facebookon, és a visszajelzésekből nagyon sok szeretetet kapott, ami segítette az úton – mesélte. Hétfői előadására sok olyan barát, családtag ellátogatott, aki napi szinten követte ezeket a bejegyzéseket.

Az élménybeszámoló után Héjja János adományokat adott át két olyan szervezetnek, amelynek munkáját nagyra értékeli. A megtett több mint 1 millió lépést "forintosítva" és felfelé kerekítve másfél-másfél millió forintos adományt nyújtott át a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány, valamint a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány részére. Előbbit dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője, utóbbit Konyári Andrea, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány operatív igazgatója vette át.

Csatos Erika, a Nőnek lenni jó! konferencia megálmodója köszönetet mondott Héjja Jánosnak, aki a konferencia főtámogatója. Az idei konferencián a megyei kórház pszichiátriai osztályát támogatták. Dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető főorvos elmondta, hogy a támogatást antistigma-programjukra, illetve az annak keretében megvalósuló 24 órás festőmaratonra fordították. Köszönetképpen egy ott készült festményt adott át Héjja Jánosnak.

A jó hangulatú esemény fogadással, kötetlen együttléttel zárult. Héjja János elárulta: már készül következő útjára.

Héjja János nemrég a KTV Kiemelő című műsorában is mesélt élményeiről. A beszélgetés itt nézhető meg: