Zenit-díjnak nevezték el Kecskemét új ifjúsági kitüntetését

2023. 03. 30., 15:54
Zenit - Kecskemét Ifjúsági Díj lesz az elnevezése a város fiatalok számára alapított új kitüntetésének - döntött csütörtökön a közgyűlés.
Az új ifjúsági díj elnevezését a Neumann Egyetem kommunikációs osztálya és diákjai javasolták

A városi díjakról szóló új rendeletet februárban fogadta el a közgyűlés. Az új rendelet két addig nem létező díjat is alapított, ezek egyike a legfeljebb 25. életévüket betöltött fiatalok kiemelkedő tevékenységét elismerő kitüntetés, melynek neve az eredeti elképzelés szerint Arany Kecske Díj lett volna. Ezt a megnevezést azonban még februárban elvetették, azzal a megfontolással, hogy fenntartják azt egy leendő animációs filmdíj elnevezésére. Így a közgyűlés februárban úgy határozott, hogy kikéri az ifjúsági szervezetek véleményét a kérdésben, és a márciusi közgyűlésre utalja a döntést.

A mai közgyűlésen Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő ismertette, hogy a Neumann János Egyetem kommunikációs osztályának a hallgatói önkormányzat bevonásával készült javaslata alapján a Zenit-díj elnevezést ajánlják a közgyűlésnek elfogadásra, némi pontosítással: Zenit - Kecskemét Ifjúsági Díj elnevezéssel.

Az ifjúsági díj elnevezéséről a csütörtöki közgyűlés döntött (fotó: Banczik Róbert)

Az előterjesztésben olvasható indoklás szerint a Zenit-díj elnevezés (zenit: tetőpont, valaminek a legmagasabb foka) Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének csúcspontjára utal (konkrétan a Zenit című fejezetre). Mint írják, Jókai Kecskemétet második szülővárosának tekintette, nagy hatással volt rá az itt eltöltött rövid időszak.

Az előterjesztés szerint a másik javaslat a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat és a Hírös Fiatalokért Egyesület közös javaslataként az Adoria Pro Iuvenis Díj elnevezés lett volna.

A közgyűlés végül 20 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a Zenit - Kecskemét Ifjúsági Díj elnevezést.

Az elismerés a képzőművészet, az irodalom, a tudomány, a sport, a köznevelés, az építészet, a színházművészet, a népművészet, a közművelődés, valamint a komoly- és könnyűzene terén alkotó vagy előadó, legfeljebb 25. életévüket betöltött fiatalok kiemelkedő tevékenységéért, vagy a fiatalok öntevékeny, más közösségek számára is példaértékű munkájának elismeréseként adományozható.

Kapcsolódó cikk