Tizenöt éve szól a nóta a Kecskeméti Nótások Baráti Körében

2023. 08. 20., 16:18
Tizenöt éves a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület. Ennek alkalmából rendeztek jubileumi nóta- és táncos délutánt a Tudomány és Művészetek Házában. Az esemény résztvevőit a városvezetés nevében Engert Jakabné alpolgármester és Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő köszöntötték, a vendégek között szerepelt Szamler László önkormányzati képviselő is.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 35 képet tartalmaz

Nótaszóval telt meg szombat délután a Tudomány és Művészetek Háza. A Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület 15 éves jubileumát tartotta meg.

Az eseményen elhangzott, jelen voltak a Hírös Hét Fesztiválon szinte minden évben, a Nemzetiségi Napokon szervezték a roma műsort, több önálló nótaműsort rendeztek évente. A repertoárban népdalok, magyar nóták, operettek, cigánynóták szerepelnek. Hét alkalommal rendeztek amatőr magyar nóta éneklési versenyt, falunapokra, szüreti fesztiválokra kaptak meghívást, több jótékonysági műsorban szerepeltek, a tagok közül többen szereztek magas kitüntetéseket. A cél 15 éve változatlan.

Már sokszor említettem, hogy a nótakörünk megalakulásának célja, a magyar nóta- és népdalkincsünk felelevenítése, gyakorlása és továbbadása a fiatalabb generációnak. A lassan feledésbe merülő kultúránkat minél szélesebb körben megismertetni, megszerettetni, de a legfontosabb számunkra a nótakedvelő közösség szórakoztatása
— összegezte Ország Ilona Dankó Pista-díjas énekes.

Ország Ilona nótaénekes, a Kecskeméti Nótások Baráti Köre társalapítója

Lévai Jánosné tanácsnok elmondta: a Nótások Baráti Köre Kecskemét legjobbjai között van. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a magyar nóta számunkra nagy kincs, a hagyományok ápolása, szüleinktől, nagyszüleinktől hallott és tanult dallamok ma is élnek.

Összeköt bennünket a zene szeretete, a népdal, a néptánc. Ebben a bánatban, örömben, nótában benne van a mi énünk. Azt is tudjuk, hogy a Kárpát-medence dalos ajkú. Az éneklő ember jókedvű, tovább él, pozitívan gondolkodik, ritkábban lesz beteg
— emlékeztetett Lévai Jánosné.

Kovács János nótaénekes és Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő

Engert Jakabné alpolgármester az eseményen ajándékot adott át Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és a város vezetése nevében a két alapítónak, Kovács János Aranykoszorús, Dankó Pista-életműdíjas nótaénekesnek és feleségének, a szintén Dankó Pista-díjas Ország Ilonának.

Az alpolgármester elmondta: köszönik a magyar nóta népszerűsítését, a város jó hírének öregbítését, a hagyományok őrzését és Kecskemét népi hagyományainak megőrzését.

Széchenyivárosban hamarosan átadjuk a Széchenyi István Közösségi Házat a Szarvas téren. Ott lehetőség lesz arra a ház szakmai vezetőjével egyeztetve, hogy ott próbáljanak a jövőben
— jegyezte meg Engert Jakabné.

Kovács János nótaénekes és Engert Jakabné alpolgármester

Az ünneplés nem áll meg. Jubileumi nótagálát tart az egyesület a Hírös Hét Fesztiválon augusztus 26-án, szombaton 11.30-tól a Hírös Forrás szökőkút és Kálvin tér közötti színpadon.