150 millió forinttal segítette Kecskemét a Határ úti projektet

2023. 11. 15., 18:56
Bár a pályázat végső dátuma szerint 2024 májusára kell elkészülnie a Határ útnak, olyan gyorsan halad a munka, hogy december első vagy második hetére teljesen elkészülnek a kivitelezők. A Ballószög által kezdeményezett beruházást Kecskemét városa 150 millió forint előfinanszírozási támogatással segítette.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 6 képet tartalmaz

Bár óvatosan, de már használható a Ballószög és Helvécia közötti Határ út. A korábbi homokúton a csatornafedelek leszedték az autók olajteknőit, mostantól azonban biztonságos aszfaltburkolaton közlekedhetünk. Bár a pályázat szerint 2024 májusára kell elkészülnie a Határ útnak, olyan gyorsan halad a munka, hogy előreláthatólag legkésőbb december második hetére teljesen elkészülnek a kivitelezők.

– A padkák, árkok kialakítása, kapucsatlakozó, illetve a bekötőutak kis bajszai még épülnek. Itt a vízelvezetés megoldása a legfontosabb a tél közeledtével, emellett a padka még hiányos, ott óvatosan kell közlekedni. Utána kezdődik a táblázás, a műszaki átadás
— mutatta a helyszínen Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere.

A Határ út a Boróka utcát köti össze a Helvéciai úttal, 2,8 kilométeren. A projekt, melyet Ballószög önkormányzata kezdeményezett, Kadafalva, Helvécia, Ballószög és Kecskemét összefogásának köszönhetően jött létre. A gyors siker érdekében Kecskemét és Helvécia átadta útjainak kezelését Ballószög számára, valamint Kecskemét város önkormányzata 150 millió forint előfinanszírozási támogatást adott, hogy elkezdődhessen a projekt.

– A körforgalom és az ipari park környékén általában nagy a forgalom, de ezzel egy kerülőutat használhatnak a lakosok. Másrészről a Ballószög felől érkezők is használhatják, így nem kell Kadafalván keresztül menni, a Boróka utca forgalmát növelni
— hangsúlyozta Leviczky Cirill önkormányzati képviselő.

Aki Kadafalváról szeretne Helvéciára menni, annak is kiváló lehetőséget nyújt ez az új út. A beruházás uniós támogatású, azonban mivel az Európai Unió még mindig nem fizette ki a hazánknak járó EU-s pénzeket, a Magyar Kormány 50 százalékban előfinanszírozta a projektet.