A nemzeti bank alelnöke, Virág Barnabás volt a Kölcsey Kör vendége

2024. 02. 09., 08:21
Csütörtökön rendezték a Kölcsey Kör pódiumbeszélgetéseinek soron következő alkalmát a Neumann János Egyetem CAMPUS-án. A meghívott vendég ezúttal a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás volt, akivel a magyar gazdaság Európában, illetve az európai gazdaság világban elfoglalt helyéről és számos más izgalmas gazdasági témáról beszélgetett dr. Kárpáti József, az egyetem gazdasági karának dékánja.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

Szép számmal érkeztek az érdeklődők csütörtök délután a Neumann János Egyetem CAMPUS-ára, ahol a Kölcsey Kör pódiumbeszélgetés-sorozatának legújabb, 45. kiadására került sor. A vendég ezúttal Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, akivel nem meglepő módon gazdasági kérdésekről beszélgetett a házigazda, dr. Kárpáti József, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Az esemény a Nemzeti Fórum vármegyei szervezetének, a FIDESZ-KDNP vezetésének és a Kölcsey Kör kecskeméti tagozatának szervezésében jött létre. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy számos prominens helyi politikus is ellátogatott a rendezvényre, köztük Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, Gaál József és prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármesterek, valamint Lévai Jánosné és Szamler László önkormányzati képviselők.

A beszélgetés során Virág Barnabás kifejtette gondolatait a jegybankok feladatairól, az inflációról, a forintárfolyam kívánatos szinten tartásának kihívásairól, a magyar gazdaság elmúlt évtizedbeli sikerkorszakáról és az utóbbi évek nehézségeiről is a covid-energiaválság-háború háromszögben. Beszélt arról is, hogy Magyarország európai uniós tagsága milyen lehetőségeket és kihívásokat jelent az ország gazdaságára nézve.

Kiderült, hogy az MNB alelnöke elsősorban az élelmiszer- és az egészségiparban lát nagy kitörési lehetőséget Magyarország számára a világpiacon, valamint az is, hogy a szakember rendkívül fontosnak tartja a minél magasabb foglalkoztatást és az ezt ösztönző gazdaságpolitikát. Szóba kerültek még a minden eddiginél fejlettebb online banki csalások és az azok elleni küzdelem, valamint a világban egyre inkább elterjedő, kedvezményes kamatú zöld hitelek is, melyek a vállalatok energiahatékonyabb működését hivatottak elősegíteni.

Virág Barnabástól a beszélgetés végén a nézők is kérdezhettek, a vendég pedig a kemény kérdések elől sem tért ki, így mindenki megválaszolatlan kérdések nélkül, elégedetten távozhatott az eseményről.