Acélművészeti installációk kerülnek az Izsáki út két új körforgalmába

2024. 04. 18., 13:29
Három közterületi alkotás elhelyezéséről is döntöttek a kecskeméti képviselők a csütörtöki testületi ülésen. A kadafalvi Kada Elek-szobor új helyre, a leendő közösségi térre kerül, az Izsáki út két új körforgalmába pedig két acélművészeti installációt helyeznek el a KÉSZ Holding Zrt. felajánlásának köszönhetően.

Két új közterületi alkotással is gazdagodik Kecskemét, a kadafalvi Kada-szobor pedig méltó helyére kerül a közgyűlés mai döntésének nyomán. A kadafalvi szoborral kapcsolatban Leviczky Cirill, a városrész képviselője szólt a napirend kapcsán. Elmondta, a templomkertből, az itt épülő bölcsőde helyéről kerül át Kadafalva leendő közösségi háza elé Angelo Minuti alkotása, amelyet jelenleg restaurálnak.

– Képviselői ciklusom megkoronázása történik ezzel – fogalmazott Leviczky Cirill. felidézte, hogy amikor elkezdte képviselői munkáját Kadafalván, nem volt olyan közterület, ahol közösségi rendezvényt lehetett volna tartani. A szomszédos ipari parktól kellett kölcsönkérni azt. Kezdeményezésére, egy bonyolult telekcsere után mára létrejött egy rendezvényterület, amelynek kihasználására részletes programot dolgoztak ki.

Kadafalva leendő központja

A telekcserével egy mintegy másfél hektáros területet kapott Kadafalva, a jövőbeni fejlesztések helyszínéül. A Boróka és Nárcisz utca sarkán álló ingatlanon fog megépülni a Kadafalvi Közösségi Ház. A városrész kulturális központja a tervek szerint megközelítőleg 500 négyzetméteres lesz, a kulturális színterek mellett helyet kap majd ott a gyermek és felnőtt háziorvosi rendelő, később pedig egy Postapont is. Az épület köré szabadidőparkot, játszóteret és futballpályát terveznek. Ide kerül majd át Kada Elek szobra is, a közösségi ház közterület felőli részére, az épület bejáratától jobbra. A költségeket az önkormányzat és pályázati forrás biztosítja.

– Köszönöm mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy végre Kadafalvának is legyen városközpontja, ezzel együtt egy jövőképe is – zárta felszólalását a képviselő.

A Kada-szobor áthelyezése mellett két új köztéri alkotás kihelyezéséről is döntöttek a napirend kapcsán. A Kész Holding Zrt. azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy két acélművészeti installációt kívánnak elhelyezni az Izsáki úton, a Sport utcai illetve az Olimpia utcai körforgalom középszigetébe. A közterületi alkotások elkészítésére/koordinálására a KARTS Művészeti Alapítványt és Árvai István művészeti vezetőt kérték fel. Az Olimpia utcai körforgalom közepére egy Kodály Zoltán szellemiségére emlékeztető acélinstallációt terveznek, a Sport utcai körforgalomba pedig egy hatszöges térváz, azaz egy HEXAVERZUM kerülne, amely az acélszobrászati hagyomány és a fémmunkás ipartörténetre, a mérnöki tudásra hívná fel a figyelmet. A KÉSZ Holding Zrt. a műalkotásokat az önkormányzatnak ajándékozza, ezek értéke a tervezéssel, kivitelezéssel, illetve a szállítással együtt mintegy ötven millió forint.

A testület üdvözölte a KÉSZ nagylelkű felajánlását. Dr. Fekete Gábor elmondta, hogy a teljes Fidesz frakció támogatja a két igényes művészeti alkotás kihelyezését, megköszönte a cég nagyvonalú, lokálpatrióta felajánlását. Király József (Szövetség) is örömét fejezte ki amiatt, hogy a város kulturális értékei jelennek meg az új körforgalmakban. Homoki Tamás alpolgármester is részt vett a két installáció kihelyezésének előkészítő munkálataiban, ő is köszönetet mondott a cég vezetősége, illetve Árvai István felé, aki a megvalósításban is tevékenyen részt vett.

Végül 19 igennel, nem és tartózkodás nélkül szavazták meg az előterjesztést.