Augusztus 20 - Kecskemét is megünnepelte az ország születésnapját

2023. 08. 20., 21:57
Vasárnap este a Nagytemplom mögötti Szent István-szobornál Kecskemét is megünnepelte az államalapítás és az új kenyér ünnepét. Népzene és néptánc, dr. Berényi Tivadar KÉSZ-elnök ünnepi beszéde, Göbölyös Károly, a Magyarok Kenyere - 15 Millió Búzaszem program megyei nagykövete köszöntője, Sasvári Sándor színművész éneke, kenyéráldás, és a hagyományőrzők által kísért koszorúzás emelte az ünnep fényét.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 42 képet tartalmaz

A Himnusz közös eléneklése után a Zönge zenekar csapott a húrok közé, miközben a Szent István-szobor mellett felállított színpadon a Kodály Iskola néptánc tanszakának jelenlegi és egykori diákjai roptak kecskeméti oláhos, lassú és friss csárdás táncokat.

A tánc után a Kodály Iskola tanáraiból – Héjja Bella, Szegedi Ildikó és Vadas László – álló zenekar további gyönyörű népzenével éltette a magyarság zenei hagyományait.

Az ünnepség fő szónoka dr. Berényi Tivadar orvos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kecskeméti csoportjának elnöke volt. Tartalmas és elgondolkodtató beszédében felidézte augusztus 20-a ünnepének különböző rétegeit, hagyományait és jelenkori érvényességét.

A kommunista diktatúra a középkori Magyarországon korábban július 15-én tartott aratóünnepet azért tette augusztus 20-ára, hogy a szent istváni ünnep szakralitását elvegye. Ki akarta szorítani a köztudatból első szent királyunk hagyományának tiszteletét. De a magyarságot nem könnyű megvezetni! Megvezetni nemhogy nem sikerült, hanem (milyen érdekes a sors!) azóta mindkét eszményre emlékezhetünk egy napon, így téve teljessé ezt az ünnepet. Kiváló lehetőség ez a nap arra, hogy felfedhessük a kettő közötti kapcsolatot!
— fogalmazott beszédében dr. Berényi Tivadar.

Beszédét egy Márai Sándortól vett idézettel zárta: "Európa megmaradásának feltétele, hogy a keresztény erkölcs, annak legtisztább értelmében, megint uralkodni kezdjen a lelkekben, társadalmakban, egyének és osztályok öntudatában. Küldetés lesz elhinteni a keresztény erkölcs és műveltség igéit az elvadult Európa gyermekeinek szívében."

Göbölyös Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke, a Magyarok Kenyere - 15 Millió Búzaszem program megyei nagykövete szívhez szóló beszédben ismertette a Kárpát-medencét átfogó karitatív kezdeményezés lényegét és idei aktualitásait. A program lényege, hogy magyar gazdák búzaadományaiból lisztet őrölnek, hogy az ebből sütött kenyér aztán nélkülöző honfitársaink asztalára kerüljön. A kezdeményezésben idén kiemelt szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye.

Vármegyénkben két helyszínen tartunk adományozó ünnepséget. A Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével itt Kecskeméten, Kisboldogasszony ünnepén, a szentmisét megelőzően kerül sor az adományok jelképes átadására, majd szeptember végén Jánoshalmán. Ennek kapcsán örömmel jelentem be, hogy vármegyénkben kerül sor az összegyűlt adományok átadására a Kárpát-medencei adományozó ünnepség keretében novemberben ÁGOTA Falván, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató telephelyén. Az adományok kiszállítása után ez az idei év Magyarok Kenyere programjának záró ünnepsége.
— mondta Göbölyös Károly.

Beszéde után került sor a színpadon a Magyarok Kenyere programban összegyűjtött búzából sült kenyerek megáldására. A történelmi egyházak képviseletében Varga Nándor református elnöklelkész, Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész, prof. dr. Róna Tamás főrabbi, Feczák László görögkatolikus parókus, valamint dr. Finta József érseki helynök, római katolikus plébános áldotta meg a kenyereket rövid elmélkedések kíséretében.

Az áldás után dr. Berényi Tivadar és Göbölyös Károly szegték meg a kenyereket, melyeket meg is lehetett kóstolni az ünnepség után.

Ezután Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, musical énekes műsorát hallgathatta meg a szép számban összegyűlt kecskeméti közönség, benne Koppány dalával, a Szállj fel szabad madárral az István, a királyból, valamint A Kárpátok között című dallal A fejedelem című, II. Rákóczi Ferencről szóló musicalből.

Sasvári Sándor műsora után a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjainak közreműködésével koszorúkat helyeztek el a Szent István-szobornál. Az emlékezés koszorúit helyezte el Kecskemét város önkormányzata, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, a NAK megyei szervezete, a honvédség és a rendőrség képviselői, valamint a Szövetség a Hírös Városért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom képviselői.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével és a megáldott kenyerek elfogyasztásával végződött.