Barta Dóra a Hírös Agóra tavaszi és nyári terveiről

2023. 02. 09., 15:23
Január végén újra megnyitotta kapuit a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ. Ebből az alkalomból készített interjút a Múzsa stábja Barta Dóra ügyvezető igazgatóval a közeljövő programjairól, a várható változásokról és további újítási törekvésekről.

Január 28-án a Kecskemét Táncegyüttes jótékonysági báljával csaknem másfél hónapos kényszerszünet után újra kitárta kapuit a Hírös Agóra. Az intézmény februárban kéttucatnyi színes és változatos programot kínál, amelyben  Szurcsik József és Ambrus Lajos képzőművészeti kiállításai, a Padlás, az Egy csók és más semmi  és a Csárdáskirálynő című színházi  előadások, családi bábszínház, és zenés játszóház szerepel sok más program mellett.

Borítékolható szerelem címmel, klubkoncert keretében lép a közönség elé Náray Erika és Nyári Krisztián, Többet magunkról címmel kerül sor a Grecsó fivérek estjére. Koncertet ad Koncz Zsuzsa és a Danubia Zenekar, valamint Csík János és a Mezzo, akik a Gyémántból kalitkát című új lemezük anyagát mutatják be.  És dumaszínházi programjával február végén Kecskemét vendége lesz Kovács András Péter, Anyósülés című önálló estjével.

Természetesen az idén is megrendezi a város a már tradicionálisnak és igazi városi ünnepnek számító Tavaszi Fesztivált.

Az esemény az Agóra életében olyan szervezői feladat is, amely az összes kulturális területen működő intézmény, szervezet és társaság összekapcsolódására épít, akik egy közös ügyért állnak össze a fesztivál idejére.

Ez az igazgatónő szerint nagyon szép és nagyon fontos üzenet, amely az energiaválság miatt egyáltalán nem könnyű körülmények között szerveződik.

- Minden vezető érzi, hogy a takarékossági intézkedések mellett igen nehéz azért nagyon kiemelkedő programot úgy hozni, hogy csak a pénzről szóljon,  kifejezetten fontos, hogy milyen ötletgazdag, milyen megoldási készségekkel igyekszünk a legszélesebb palettát mutatni, a képzőművészettől a színházon át akár a zenéig 
— mondta Barta Dóra, Harangozó Gyula- és Seregi László-díjas magyar táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balettigazgatója, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója.

A Tavaszi Fesztivált követően májusban a HAcsalád program, június-júliusban a Street Food, Street Art fesztivál és a Borsétány eseményei, júliusban a Kodály Művészeti Fesztivál állnak a középpontban. Az idén a szervezők a legfőbb hangsúlyt a kórusmuzsikára helyezik majd.  Nyáron kerül sor a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál eseményeire is, amelynek központi helyszíne ismét a Hírös Agóra lesz.

Barta Dóra teljes interjúját a város közművelődési terveiről a február 14-i Múzsa magazinban láthatják.