Bringapark épülhet a Műkertvárosban

2023. 06. 22., 16:53
Egy 203 méter hosszú, 370 négyzetméter aszfaltfelületű pumptrack pálya épülhet a Műkertvárosi sportpálya mellett található 1 hektáros, füves területen. Az új létesítmény várhatóan december 31-ig elkészül, és a versenyeken túl közösségi események (családi napok, szabadidős rendezvények) megtartására is alkalmas lesz.

Kecskeméten a mindennapi kerékpáros közlekedés mellett az utóbbi 10 évben dinamikusan nőtt a rekreációs és sport célú kerékpár-felhasználók száma. A kerékpárcsapatok, kerékpáros klubok, a Magyar Kerékpárosklub kecskeméti területi szervezete és számos más egyesület szervez kerékpáros eseményeket, a Mártírok útján megépülő pumptrack pálya pedig ezen események sorát bővítheti, segítheti.

A pálya megépítésére az önkormányzat 2023. február 16. napján nyújtott be támogatási kérelmet az Országos Bringapark Program keretében, a vissza nem térítendő, 19.800.000 forintos támogatást pedig 2023. április 26-án elnyerte. A megvalósítás várhatóan 2023. december 31-ig befejeződik.

A fejlesztés a Műkertvárosi Sportcentrum szomszédságában található 1 hektáros füves területen valósul meg, így a Bringapark nem csak versenyeknek (amatőr és profi, helyi vagy regionális megmérettetések), hanem családi napoknak, szervezett szabadidős tevékenységeknek is kiváló helyszíne lehet. Könnyű megközelítésének köszönhetően pedig akár kerékpártúrák megálló-, pihenőhelyének is alkalmas.

Mindezeknek köszönhetően a mai közgyűlésen mindenki támogatta az előterjesztés elfogadását.

Lévai Jánosné, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, Műkertváros minőségi fejlődésen megy át azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, melyek az utóbbi időben megvalósultak: a Mártírok útja burkolatfelújítása, mellette a járda, folyamatban van a városrész ivóvízhálózatának cseréje. És az új projekt, az év végéig elkészülő Bringapark.

- Ezzel a beruházással Kecskemét városa, valamint Műkertváros olyan új sportcélú létesítménnyel gazdagodik, mely sokoldalúan hasznosítható mind a kerékpáros versenyzők, mind az amatőr sportolók részéről, és kiváló lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos, egészséges, kulturált eltöltéséhez – foglalta össze Lévai Jánosné.

Jánosi István, sportügyekért felelős tanácsnok is üdvözölte a lehetőséget, kiemelve, hogy az utóbbi években dinamikusan nőtt a különböző kerékpáros szakágakat művelők és egyesületekben tekerők, ezzel együtt pedig a versenyek és kerékpáros események száma. A műkertvárosi bringapark megépítésével pedig egy újabb speciális helyszín jön létre, mely egyben egy multifunkciós közösségi tér is egyben.

Király József baloldali képviselő is mindenféleképpen támogatandónak nevezte a kezdeményezést, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a Bringapark működtetésére is fel kell készülni.