Címke: Kiskunsági Nemzeti Park
Keresés
Dátum választó
Rendezés
4 találat
2023.03.01

A Vad Kunság nem szelídül!

Hetedik alkalommal rendezték meg a Vad Kunság elnevezésű gravel túrát vasárnap. Bár a téli bringás esemény útvonala csak nyomokban tartalmaz változást, azoknak sem volt unalmas, akik az előző hatot is lenyomták. Mert ebben a versenyben/túrában épp az a szép, hogy mindig, minden résztvevőt képes meglepni. Ha mással nem, azzal, hogy az adott évben mégse változik az előzőhöz képest. Csak ez sosincs így.
2023.02.26

Madarak ezreit vonzza a vízborította Baksi-puszta

Beváltják a várakozásokat a vízmegtartás és vízkormányzás érdekében tavaly végzett beavatkozások a Baksi-pusztán: február 3. óta közel 100 hektárt öntött el a víz a zsilipek szabályozásával, ennek köszönhetően pedig a korábbi évekhez képest már most sokkal nagyobb a madármozgás, rengeteg nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, csörgő réce és bíbic érkezett a pusztára.
2023.01.29

Téli madáretetési tudnivalók

Ugyan az igazi téli idő még nem köszöntött be, már ilyenkor is elkezdhetjük etetni a madarakat. Ezt a plusz eleséget ugyan nem feltétlen igénylik, de saját vagy családunk szórakoztatására elláthatjuk a kertek látogatóit élelemmel. Azonban jó tudni, milyen típusú eleséget érdemes az etetőkbe helyezni.
2023.01.25

Tetszik, nem tetszik, de még több és tovább tartó víz kell a szikes élőhelyeknek

Örülnek a szakemberek a pusztában megcsillanó belvízfoltoknak. Azért, mert a természetes füves élőhelyeink közül a láprétek, mocsárrétek és a szikesek fennmaradásának egyik előfeltétele az időszakos vízborítás. Az utóbbi hetek csapadékhozama bizakodásra adhat okot, ám még ennél is több és továbbtartó vízfelületekre lenne szüksége a szikes élőhelyeknek.
2022.11.18

A kaktuszok már az Alföldön vannak

​Országszerte közel 70 helyszínen találhatóak a természetben invazív kaktusztelepek. Ennek fele a Duna-Tisza közén. Így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a kaktuszinváziók megelőzésében és az ellenük való védekezésben. Minden télálló kaktusz esetében fennáll az esélye, hogy megjelenik a természetben és elfoglalja a helyet az őshonos növények elől. Megjelenésük leggyakrabban emberi tevékenységre vezethető vissza.