Egykori legendákkal kosarazott a kosárlabda akadémia edzője

2023. 01. 28., 08:06
Január 11-én az akadémia vezetése, valamint játékostársai és tanítványai köszöntötték 60. születésnapján Lakosa Zsoltot. A kiváló edző Százhalombattán kezdett kosárlabdázni, majd a Honvéd csapatához került, ahol a sokszoros bajnokcsapat tagjaként Gellérttel és társaival játszhatott.

– Már a honvédos éveim végén kaptam egy szép levelet Kégel Tamástól (idősebb Kégel Tamás, ma az akadémiánk fiú szakágvezetője – a szerk.), aki igyekezett a hírös városba csábítani. Akkor még nem jöttem, de három évvel később már idevezetett az utam, az újjászerveződött KSC-be igazoltam – mondta Kecskemétre jöveteléről. Nagykőrösön kezdte az edzői pályáját, majd Kecskeméten folytatta. A Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémián megalakulásától kezdve dolgozik. Büszke arra a sok-sok NB-s játékosra, edzőre, akiknek pályafutása elején segítséget nyújthatott, és a többiekre is jó szívvel gondol, akikkel megszerettette a sportágat.

– Hiszem, hogy jobbak lettek és élményeket kaptak a közösen eltöltött évek alatt. Volt pár bajnoki cím, országos döntő, remek Eb-szerepést, kiváló külföldi és hazai torna. Mind-mind szép emlék – fűzte hozzá.

A Mathiász János Iskolában a legkisebbekkel foglalkozik, az akadémián a serdülőkkel. – Sok az ügyes gyerek. Sajnos csak kevés a várhatóan magas játékos közöttük. Mindenütt rájuk vadásznak a különböző sportágakban. Egyelőre a serdülőkkel az eredmény másodlagos, a képzés a lényeg, de jövőre azért döntőbe szeretnénk jutni – mondta. Hangsúlyozta, hogy az akadémia egy nagy család, rendben vannak a dolgok, mindenki tudja a feladatát, megvan a háttér. A kecskeméti akadémia fontos része a hazai kosárlabdának. Az U13-as csapat decemberben egy nemzetközi tornán sikeresen szerepelt. Négy ellenfeléből három ellen győztesen jöttek le tanítványai a pályáról. Az EYBL U13-as torna 1. fordulójában a szerb Div Basket ellen egy szoros mérkőzésen, kemény csatában sikerült győzni, majd a román és a szlovák csapat ellen magabiztos, nagy különbségű győzelem következett. Az egyetlen vereséget az ukrán ellenfelétől szenvedte el a csapat. Lakosa Zsolt értékelése szerint tanulságos mérkőzéseket játszhattak. Mindegyik hasznos volt a maga nemében.

– Az ukránok elleni vereségből is tanulhatunk. Javulni kell a labdaátadásokban, a kinti dobásokban. Pozitívum a küzdeni tudás, a harcosság, a pozitív hozzáállás, a 3:1-es mérleg az első nemzetközi megmérettetésen. Csak pár hónapja raktuk össze ezt a korosztályt, ami augusztusban még nagyon heterogén volt. Most már kezdenek összeérni. Remélem, jó kis csapat lesz jövőre belőlük, a versenyző korosztályban – emelte ki a nemzetközi torna legfontosabb tapasztalatait.