Ellenszavazat nélkül fogadták el Kecskemét 2023-as költségvetését

2022. 12. 08., 12:45
A közgyűlés ellenszavazat nélkül 12 igen és 7 tartózkodás mellett fogadta el Kecskemét jövő évi költségvetését. A 2023-as büdzsé főösszege mintegy 47 milliárd forint, melyen belül a bizonytalan gazdasági körülmények miatt jelentős, közel 3 milliárd forint tartalékot képeztek. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint ebből fordítanak majd bérfejlesztésre, pályázati önerőre, valamint az emelkedő energiaköltségekkel összefüggő feladatokra. Az ellenzék részéről nem érkezett módosító javaslat a jövő évi büdzséhez.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 28 képet tartalmaz

Nagyságrendileg 47 milliárdos Kecskemét 2023-as költségvetése, amely valamennyi bizottság támogatásával, ma került a közgyűlés elé. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az előterjesztés összefoglalójában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon sok a bizonytalanság, ezért jelentős, nagyságrendileg közel 3 milliárd forintos tartalékot képeztek a jövő évi büdzsében.

Három jelentős része van a tartalékkeretnek. Egyrészt ebből finanszírozzák majd a jövő évi bérfejlesztéseket minden ágazat tekintetében, ehhez azonban még nem születtek meg országosan a szükséges irányelvek és döntések, nem zárultak le a bértárgyalások.

Egy másik nagy tétel ebben a keretben a pályázati tartalék. Erre főként a 2023 decemberében záruló TOP-os és KEOP-os pályázatok elszámolása kapcsán van szükség, az esetlegesen felmerülő plusz költségek fedezése miatt.

Végül a tartalékkeret jelentős tételét képezi az emelkedő energiaköltségek fedezetére szolgáló több mint 800 millió forint.

„Önkormányzatunk gáz- és villamosenergia-szerződései jövő év szeptemberéig hatályosak. Az év közepén el kell indítanunk egy új közbeszerzést, amelynek még nem tudjuk az eredményét. Ezért az utolsó negyedévre nem tudunk pontos számokkal tervezni. Ennek az időszaknak a megemelkedett energiaköltségeire muszáj fedezetet biztosítani” - fogalmazott indoklásában Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a város működése a kötelező és önként vállat feladatok tekintetében egyaránt biztosított lesz. Az egészségügyi és szociális terület egyfajta védőhálóként is működik majd ebben a nehéz időszakban. A polgármester kiemelte, hogy munkahelyek szempontjából biztonságban vannak a kecskemétiek. Folyamatosan jönnek létre új munkahelyek például a Nissin Foods ma bejelentett beruházása révén, amelynek köszönhetően jelentős számú új álláshely jön létre, de Szemereyné Pataki Klaudia utalt a Mercedes korábban bejelentett bővítésére is, amelynek szintén lesznek ilyen pozitív hatásai.

Kecskemét 2023-as költségvetésének egy-egy részét az adott területért felelős alpolgármesterek fejtették ki részletesebben.

Engert Jakabné alpolgármester mértéktartónak, kiszámíthatónak nevezte a büdzsét, hangsúlyozva, hogy az egyes városrészekben is folytatódnak a fejlesztések. A szociális ágazatra rátérve azt mondta, hogy az ellátórendszer a civil szféra segítségével bővül. Ennek egyik legfontosabb eleme most a rezsitámogatási keret, amelyre közel 160 milliós forrás áll rendelkezésre.

Falu György alpolgármester a városüzemeltetést érintő fejlesztésekről beszélt. Mint mondta, két 850 millió forintos eszközbeszerzési tétel is szerepel a jövő évi büdzsé vonatkozó részében, melynek keretében több korszerű munkagép vásárlására kerülhet sor. Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy a 2023-as költségvetésben összesen több mint 2 milliárd forint forrás szerepel városüzemeltetésre, így többek között közterületek fenntartására, parkok és zöldfelületek gondozására.

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester a kulturális intézmények biztonságos működését, valamint az idén megszokott népszerű programok folytatását hangsúlyozta. Az alpolgármester kiemelte, hogy jövőre közel 1 milliárd forint városi közpénz jut kultúrára Kecskeméten.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester a közösségi közlekedés kiemelt szerepéről beszélt hozzászólásában. Mint mondta, Kecskemét önkormányzata „erőn felül” biztosít forrást az ágazat fenntartására, jövőre több mint 2,3 milliárd forint jut erre. Az alpolgármester a büdzsé kapcsán kiemelte a városrendészet fokozott támogatását, amely létszámbővítést is tartalmaz.

Kapcsolódó cikk