Fejlesztési forrásokról és a 2023-as költségvetésről tárgyalt a városüzemeltetési bizottság

2022. 12. 06., 12:04
Több nagyobb, az önkormányzat által is támogatott fejlesztés is elindul jövőre Kecskeméten – hangzott el a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság hétfő délutáni ülésén. A testület foglalkozott a város jövő évi költségvetésével is, mint elhangzott a városüzemeltetés 320 millióval nagyobb forrással gazdálkodhat majd 2023-ban.

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elsőként támogatási kérelmekről döntött. A napirend kapcsán Balogh Zoltán, a Városháza fejlesztéspolitikai irodavezetője többek között azt mondta, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával jövőre vízműfejlesztés indul Kecskemétem, amely elsősorban az I. számú vízműtelepet érinti majd. Ehhez központi forrásból több mint 1.1 milliárdos forrás érkezik majd, amelyhez 500 milliós önerőt biztosít az önkormányzat. Szintén egy sikeres 33 milliós kormányzati támogatás révén pedig elindulhat az iparterületen, főképp a Mercedest érintve egy úthálózat-fejlesztés előkészítése is.

A több elemből álló előterjesztést egyhangúlag támogatták a képviselők.

A bizottság napirendjén szerepelt a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztés is. A benyújtott anyagból Király József baloldali képviselő, a bizottság elnöke a városüzemeltetésre fordított plusz 320 millió forintot emelte ki, de mint fogalmazott, ez az összeg is csak a tavalyi szint megtartására lesz elegendő.

Nemcsik Mátyás kormánypárti önkormányzati képviselő a napirend kapcsán azt mondta, hogy a jövő évi büdzsé a gazdasági helyzetet figyelembe véve mértéktartó és felelősségteljes. 

Az előterjesztést végül a testület 4 igen, 2 tartózkodás mellett javasolja elfogadásra a csütörtöki közgyűlésnek.

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság hétfői ülésén tárgyalt a helyi buszok igénybevételének díjtétel-változásairól is. Dr. Homoki Tamás alpolgármester szerint 2013 óta nem volt tarifaváltozás, a mostani célja elsősorban a közösségi közlekedés vonzóbbá tétele. Ezt szolgálja a tanulói havi, illetve 30 napos bérletek 1000 forintra, vagyis 57 százalékkal történő csökkentése is. De a 90 napos tanulói bérleteknél még jelentősebb a csökkenés. Mint elhangzott, a többi tarifa esetében minimális, úgynevezett kerekítéses emelést hajtanak végre március elsejétől.

Az előterjesztést a bizottság 4 igen és 3 tartózkodással továbbította a közgyűlésnek.