Halottak napi koncert az evangélikus templomban

2023. 10. 30., 15:09
A Kecskeméti Énekes Kör és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adott közös halottak napi koncertet október 28-án az evangélikus templomban. A dirigens Erdei Péter Liszt-, Kodály- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, Magyarország kiváló művésze volt.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 10 képet tartalmaz

A nagysikerű Mozart Requiem után az idei évben is nagyszerű zenei összeállítással emlékezett meg a város a halottak napjáról. A Hírös Agóra támogatásával és szakmai partnerségével megvalósult koncerten az idén két barokk szerző, Giovanni Battista Pergolesi és Antonio Vivaldi egy-egy közkedvelt, és az alkalomhoz illő műve csendült fel az evangélikus templomban, Erdei Péter vezényletével.

Pergolesi Stabat mater című siraloméneke Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról zenetörténészek szerint a valaha született egyik legtökéletesebb zenemű.  Előadásában a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar muzsikusaiból alakult kamaraegyüttes mellett az Erdei Péter alapította Kecskeméti Énekes Kör női kara és szólistaként Csereklyei Andrea és Thurnay Viola magánénekesek vettek részt.

Erdei Péter szerint nagyon magasrendű művet alkotott a 26 éves szerző, akinek a Stabat mater volt az utolsó befejezett szerzeménye korai halálát megelőzően.

Elképesztően szenvedélyes, mondhatni azt, hogy a barokk koron belül romantikus, érzelemgazdag műről van szó. Azt tudjuk, hogy Pergolesi is istenfélő ember volt, és ennek értelmében fiatal korát meghazudtoló mélységek és drámaiság jelentkezik abban a történetben, ami tulajdonképpen Krisztus utolsó óráit, illetve az anya fájdalmát foglalja zenei szövetbe
— fogalmazott Erdei Péter.

A műsor második felében hangzott el Antonio Vivaldi 20 évvel korábban keletkezett Glória (Rv 589) című szerzeménye, amely a katolikus misék állandó Glória tételének önálló, 12 részből álló kompozíciója. Ennek előadásában a zenekar és a már a férfikarral is kiegészült kórus vett részt, Csereklyei Andrea szoprán és Thurnay Viola mezzoszoprán énekesek mellett.

Az evangélikus templomot zsúfolásig megtöltő közönség hosszasan ünnepelte a szakértők szerint is európai rangú zenei eseményt. A koncertről hosszabb összeállítást láthatnak a KTV-n a holnap esti Múzsa magazinban.