Idén sem csalódtunk a Kutatók Éjszakája kecskeméti programjaiban

2023. 09. 30., 08:08
Az est folyamán interaktív kísérleteket, bemutatókat, előadásokat láthattak a résztvevők a fizika, kémia, biológia, matematika, földrajz, média, történelem, művészetek, építészet és robotika témaköréből.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 44 képet tartalmaz

A Bányai Júlia Gimnázium idén is kitett magáért, ugyanis megmutatta milyen, ha két végéről égetjük a tudományt. Minden terem minden bemutatója tömve volt a kíváncsi fiatalokkal. A kísérleteket idén sem bízták a véletlenre, ugyanis ismét a tűzzel "játszottak". Több olyan kísérletet mutattak be, amelyek nem veszélytelenek, hiszen összetevőik égtek, repültek vagy robbantak.

A kísérletek hőmérsékleti skálája a -196 Celsius-foktól a 2.500 Celsius-fokig terjedt. És bár a program neve „Játsszunk a tűzzel!” volt, a kísérletsor egy csöppet sem volt játék. Égett, füstölt az acetilén, belelőttek a közepébe, robbant, majd szétszóródott. De persze azoknak is kedveztek, akiket a kissé visszafogottabb tudományok érdekeltek, hiszen interaktív bemutatókkal leshettünk bele őseink életébe, vagy éppen átélhettük, milyen volt a rabszolgaélet. A "mini zsenik" pedig akár robotot építhettek Legóból és megmérettethették tudásukat a robotika terén.

A Kutatók Éjszakája másik népszerű kecskeméti intézménye a Neumann János Egyetem volt, ahol a GAMF és a kertészeti kar is megmutatta, mi fán terem a tudomány. A szeptember 29-ei nap kiemelt eseménye a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Őszi szakmai kertészeti napok rendezvénye volt, melynek keretén belül az érdeklődők megtudhatták, hogyan készítsék fel növényeiket a téli időszakra, megismerkedhettek gyógyító zöldségekkel, gyümölcsökkel, a most aktuálisan elérhető zamatos szőlőkkel, felfedezhették a chilipaprika sokszínű világát, jótékony hatásait, beszélgethettek sikeres hazai borászokkal, családi gazdaságot vezető fiatalokkal és „rangidősökkel” is.

Ezek a programok a bemutatóval egybekötve kóstolók is voltak. A GAMF Műszaki és Informatikai Kar elengedhetetlen programelemei pedig a jármű- és anyagtechnológiához kötődő bemutatók, kísérletek és természetesen a laikusok számára is érthető előadások sokasága volt. Nagy úttörő a 3D-technológia, a hozzákapcsolódó nyomtatás, illetve vizuális megjelenés, mint például a HoloVízió. Idén a Gazdaságtudományi Kar is csatlakozott az egyetemi programok sokaságához: az új turizmus-vendéglátás alapszak oktatói jóvoltából tudhattuk meg, hogy mi is van a tányérunkon, és megismerkedhettünk a hungarikumok kínálatával a magyar gasztronómia területén.