Ivkovicné Béres Tímea: minden lehetőséget meg akarunk adni az álmok megvalósításához

2023. 06. 30., 19:49
Jubileumi évet zárt a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia, hiszen túl van a tizedik szezonján. A vezető, Ivkovicné Béres Tímea értékelte ezt a jeles idényt.

Sikeres éven van túl a jubileumi szezont zárt kecskeméti Akadémia?

Így van, és ezt a nagyszabású évzáró eseményünk során meg is ünnepeltük. Nagy dolog, hogy már egy évtizedet tudhatunk a hátunk mögött. 2013-ban azzal a céllal, küldetéstudattal vágtunk neki az Akadémia indításának, hogy minél több fiatalnak teremtsük meg minőségi körülmények közepette a kosárlabdázás lehetőségét, örömét. Most már több mint hatszázan sportolnak az Akadémián.

Az elmúlt években láthattuk, hogy szakmailag is folyamatos az előrelépés.

Fontos volt, hogy az utánpótlás szakmai szintjét egy magasabb divízióba emeljük. Ehhez kellettek a jól képzett edzőink, illetve a sporttudományi területen való fejlődés. Kisebb korban a legfontosabb, hogy a fiatalokkal megszerettessük a sportolást, bekerüljenek egy jó közösségbe, míg a nagyoknál a fókuszban már az áll, hogy minél több játékosunk álma beteljesüljön, odakerüljenek a korosztályos válogatottakhoz, majd a felnőtt csapatokhoz. Öröm, hogy egyre többen villanthatják meg tehetségüket a városi gárdáknál. Sokkal jobb a Messzi István Sportcsarnokban úgy szurkolni a KTE-nek, hogy fiatal kecskemétiek vannak a pályán és dobják a kosarakat. Büszkeségünk, hogy idén 22 utánpótlás válogatott meghívó érkezett hozzánk. Emellett szakembereink közül is többen jelen vannak a nemzeti csapatok stábjaiban. Jelenleg is zajlik az U19-es világbajnokság (amelynél már a rendezési jog megszerzése is nagy eredménye volt a magyar kosárlabdázásnak), és a szövetségi kapitány Váradi Kornél, valamint a csapat tagja Akadémiánk növendéke, Tóth Patrik. A Kecskeméten készülő U20-as válogatottban négy hírös városi játékos is ott van: Kőházi Bence, Tóth Balázs, Tóth Barna és Ivkovic Milán és edzőként Dusan Markovic. Az U18-as korosztályos csapatot Kégel Tamás erősíti. Emellett az egyik legnagyobb érdeme az Akadémiának, hogy két U16-os leány játékosunk, Sinka-Pálinkás Szofi és Gergő Janka szerződést kapott az Euroliga-győztes Soprontól. 

Milyen eredményeket értek el a csapatok?

Az említett két lánnyal a soraiban az U16-os csapatunk az országos döntőn bronzérmes lett úgy, hogy Sinka-Pálinkás Szofi és Gergő Janka is bekerült a torna legjobb öt játékosa közé! A fiúk minden korosztályban bejutottak a döntőkbe. Az U16-osok a B döntőn harmadikok lettek, az U18-as korosztály az A döntőn hatodik lett, míg az U14-esek a nyolcadik helyen végeztek.

Az elmúlt tíz év alatt az eredményeket illetően ez volt az egyik legsikeresebb éve az Akadémiának?

Biztosan a sikeresebb szezonok közé sorolható a 2022/23-as idény. Itt kell megjegyezni, hogy szemléletváltáson estünk át az elmúlt időszakban a szakembereinkkel együtt, miszerint a csapateredmények is fontosak, de nem ebben mérjük a sikerességet, hanem abban, hogy hány tanítványunk jut el válogatottságig és lesz élsportoló. A sportirányítás is ezt várja el tőlünk és a támogatások is ezeknek a produktivitási mutatóknak a függvényében alakulnak. Ehhez persze nagyon sok körülményt kellett felfejlesztenünk, kezdve az infrastruktúrával. A régi uszoda átalakításával az Akadémia bázisából fantasztikus utánpótlásképző központ született, valamint rengeteg iskolai beruházásban működtünk közre. Ez azért is szívügyem, mert így nemcsak a kosarasok, hanem az iskolai tanulók is jobb körülmények között vehetnek részt a testnevelési órákon. 

Milyen területeken érezhető még a fejlődés?

Nemzetközi kapcsolatainkat is kibővítettük. Szerb mentoredzőkkel dolgozunk, több külföldi tornán vettek részt a csapataink, illetve a saját kupáink is nemzetköziek voltak. A legtehetségesebbek júliusban részt vehetnek a Yubac edzőtáborban, Szerbiában, hogy tovább fejlesszék képességeiket. A jövőben a sporttudományi területen kell még sokat dolgoznunk, mert egyre fontosabb, hogy objektívek legyenek a tehetség mutatói.

Hogy lehet bekapcsolni a mindennapi munkába a sporttudományi innovációkat?

A kosárlabda szakembereink mellett bevontunk a munkába a dietetikust. Már utánpótláskorban sem mindegy, hogyan és mikor táplálkoznak a gyerekek. Sok edukáció szükséges ezzel kapcsolatban, mert a fiatalok nincsenek tisztában a helyes táplálkozás alapelveivel. Több ilyesfajta foglalkozást is tartottunk már nekik, és szeretik ezeket az órákat. Ezen kívül sportpszichológust is alkalmazunk azzal a céllal, hogy segítse a zárkózottabb gyerekek beilleszkedését, a tehetség kibontakoztatását, a versenyhelyzettel járó izgalom, félelem, stressz kezelését. Vannak diagnosztikai eszközök is, melyekkel mérni tudjuk a fiatalok fejlődését, kontrollálni lehet az élettani folyamatokat. Nagyon fontos a regeneráció is, főleg a sérülések miatt. Abban hiszek, hogy a sérülések nagy része prevencióval megelőzhető, ezért a gyógytornászainkkal, erőnléti edzőkkel, fizioterapeutákkal ebbe is sok energiát fektetünk. A sporttudománynak sok ága van, folyamatosan fejlődik, és mi igyekszünk nyitott szemmel járni, hogy minden lehetőséget megadjunk a kecskeméti fiataloknak, hogy megvalósítsák álmaikat.