Jubilált a Civil Véradás

2024. 02. 22., 16:16
Tizedik alkalommal szervezték meg a Civil Véradást. A Kecskeméti Területi Vérellátó Központban sorra érkeztek mindazok, akik a különböző civil szervezetek képviseletében fontosnak tartották a segítségadást. A mai napon a véradás mellett ingyenes szűrésen is részt lehetett venni.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

A véradáson gépek mozgatták a lecsapolt vért, hogy az ne alvadjon meg. A készülékek ma egész nap működtek, ugyanis egymás után foglaltak helyet a Kecskeméti Területi Vérellátó Központ székeiben mindazok, akik a 10. Civil Véradásra érkeztek.

Gál Zsombor rendszeres véradó, már rutinosan pumpálja a gumilabdát.

A 10. Civil Véradásnak az a fő célja, hogy a civil szervezetekben dolgozókat megmozgassa, hogy ők is jöjjenek vért adni. Ez szerintem nagyon fontos, hogy egy külön szegmens van megszólítva. Úgy gondolom, aki civil szervezetben dolgozik, az még inkább a szívén viseli az önzetlenséget. Azt hiszem, hogy fél órát mindenki tud szánni rá a napjából, hogy egy évben legalább egyszer adjon vért, hiszen ez hatalmas segítség lehet az emberek számára
— mondta Gál Zsombor, a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület elnöke.

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére immáron 10. alkalommal szervezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az úgynevezett Civil Véradást Kecskeméten és Bács-Kiskun vármegye más településein.

Szeretnénk buzdítani a civil szervezeteket, hogy ők is toborozzanak minél több véradót, ezzel is még inkább támogatva a lakosságot és környezetüket, az embereket, akikkel egyébként is együtt dolgoznak
— fogalmazott Molnár Elvira, a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője.

A véradók figyelmét pedig a civil szervezetek munkásságára szeretnék felhívni. A kezdeményezéshez a Magyar Cserkészszövetség tagszervezetei is csatlakoztak.

A mai napon a véradás mellett ingyenes szűrésen is részt vehetett mindenki. Ezt már évek óta az Ölelő Kéz Alapítvány szervezi a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvánnyal és a Szívbetegekért Alapítvánnyal közösen. Nap közben vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszintet, valamint testsúly-indexet is vizsgáltak. A szervezetek ezzel is támogatták a véradást.