Komolyzenei programajánló – 2024. április

2024. 04. 02., 19:59
Királyok zenéje a Városházán, cimbalomest az Ókollégiumban, dr. Kovács Sándor előadása Bartók amerikai éveiről a Katona József Könyvtárban, valamint fiatal virtuózok koncertje a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral, Palotás Gábor ütőhangszeres szólóestje és Kocsár-emlékhangverseny a Kecskeméti Kodály Iskolában – április hónapban többek között ezek a programok várják Kecskeméten a zeneszeretőket.

Az idén négy hétig tartó Kecskeméti Tavaszi Fesztiválnak (is) köszönhetően áprilisban sem kell messzire utazniuk a hírös város zeneszeretőinek ahhoz, hogy nívós koncertekben gyönyörködjenek. Ajánlónk első hangversenye mindjárt kiváló példa előbbi állításunkra: a nemrég felújított Városháza reprezentatív dísztermében Királyok zenéje, zenész királyok címmel rendeznek programot. „A királyi udvarok minden korban a legkiválóbb zenészeket, a  »zene királyait« foglalkoztatták. A legjobb zene szólt a lakomák asztalainál éppúgy, mint a koronázások, a temetések vagy az egyházi szertartások alkalmával. A zene az uralkodók műveltségének alappillére volt és az a mai napig. Némely uralkodó olyan mesterien bánt a hangszerével, hogy felvette a versenyt korának legjobb előadóművészeivel (Nagy Frigyes), mások a zeneszerzés területén alkottak maradandót ( VIII. Henrik). A program izgalmas kalandozás Európa királyi/császári udvarainak zenei világában a 16.századtól napjainkig. Megismerhetjük az uralkodók zenei ízlését, ami felöleli a klasszikus és a populáris műfajokat egyaránt” – áll az Ars Nova Énekegyüttes április 7-i koncertjének előzetesében, amelyen a dr. Kiss Katalin vezette együttes mellett közreműködik majd a Voice and Brass – a Kuna testvérek rézfúvós együttese –, Miklósné Faragó Csilla (fuvola), Homoki Zsolt (lant), Gerhátné Papp Rita (csembaló) és Szeghő Anna (furulya).

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál további komolyzenés programjai is rendkívül izgalmasnak ígérkeznek. Április 9-én a Katona József Könyvtárban dr. Kovács Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa tart előadást Bartók Béla amerikai éveiről. Az ismeretterjesztőként is népszerű zenetörténész Bartók kecskeméti kötődéseiről is beszél majd: a Kodály Zoltánhoz fűződő szakmai kapcsolatáról és barátságáról, a hírös városban megtartott koncertjeiről, az M. Bodon Pállal közös népdalgyűjtéseiről stb. Szintén a Katona József Könyvtárban, de három nappal később, április 12-én Tóth Péter kórusművészetéről lesz szó. Műveinek keletkezéséről, zeneszerzői megoldásairól, prozódiai kérdéseiről maga az Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző beszél majd. Az esten Durányik László Kodály-, Csokonai- és Príma-díjas karnagy vezetésével az Aurin Leánykar énekel majd. Az együttes azon amatőr és profi kórusok egyike, akik egyaránt jó szívvel tűzik műsorukra Tóth Péter alkotásait.

A tavaszi fesztiválhoz kapcsolódóan a Kecskeméti Kodály Iskolában is rendeznek két hangversenyt. Április 11-én 17.30 órai kezdettel Palotás Gábor ütőhangszeres művésztanár koncertjére elsősorban a kortárs ütőhangszeres zene iránt érdeklődőket várják a szervezők. Közösségi oldalán az ÉZI ütőtanára ezekkel a gondolatokkal invitálta a zeneszeretőket: „A 25 koncertet »megélő« Magyar Marimba Metszetek után új szólósorozatot szeretnék indítani. A Vibes & Wires hangverseny során öt magyar zeneszerző – név szerint Iván Sára, Solti Árpád, Baráth Bálint, Horváth Balázs és Magda Dávid – egy-egy szóló vibrafonra írt darabja mellett egy saját, szóló kisdobra írt művet tervezek előadni.” A Magyar Örökség-díjas iskolában tartják meg a Kocsár Miklósra emlékező hangversenyt is. Az április 13-án 19 órakor kezdődő programon – születésének 90. évfordulója apropóján – a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia egykori rendes tagja emléke előtt tisztelegnek Kecskemét város zeneművészei: a Kecskeméti Énekes Kör (vezényel: Erdei Péter), a Miraculum Gyermekkar (vezényel: Durányik László), Madarász Éva zongoraművész-tanár és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult fúvósötös.

A következő hetekben két, sokak érdeklődésére számot tartó komolyzenei programot szervez a Kodály Intézet. Április 10-én az Ókollégiumban Lukács Miklós cimbalomművész játékában, április 27-én a Barátok templomában (a helyszín egyeztetése még folyamatban) az LFZE Kodály Intézet Fűri Anna vezette vegyeskarának énekeiben gyönyörködhet a nagyérdemű. Az előbbi koncerten kortárs magyar zeneszerzők művei, illetve népzenei és jazz improvizációk (közreműködik Rajk Judit Artisjus-díjas énekművész), az utóbbin Haydn: Kleine Orgelmesse című műve csendül majd fel.

30 éve indult újra a Kecskeméti Református Általános Iskola, az intézmény Sola Fide Gyermekkara pedig épp 20 éve alakult meg. A két kerek évfordulót április 13-án 16.00 órától a református templomban kórushangverseny keretében ünnepli meg a helyi református közösség. Az alkalmon – amelyre a régi kórustagok is meghívást kaptak – a református iskola kicsinyek kórusa is énekel a közös művekben. A kórusművek mellett egyéni műsorszámokban a régi diákok közül Sipos Rita Veronika Antonio Vivaldi egyik áriáját szólaltatja meg, Beke Márk Wéber: Románc című darabját játssza harsonán, míg Stefanut-Győrfi Dániel a 103.zsoltárt énekli majd. Az ünnepi koncerten közreműködik: Illichné Kondacs Szilvia, Lauter Ágnes, Sipos Gergő és Gerhát László; vezényel Jámborné Márkus Emőke. Az igei szolgálatot Kuti József parókus lelkész, az Igazgatótanács elnöke látja el, a kórust Szabó Gábor nyugalmazott lelkipásztor és Tóth Attila, a református általános iskola igazgatója köszönti, a szülők részéről Kalán Pál oszt meg néhány gondolatot a közönséggel.

Április 21-én az Újkollégiumban egy 17. században élt tehetséges olasz énekes és zeneszerző, Barbara Strozzi munkásságába nyerhet bepillantást a publikum. A vak isten nyomában címmel meghirdetett hangverseny előadója, Farkasné Sipos Rita Veronika énekművész a koncert előzményeit és célját így összegezte: „Az Új Nemzeti Kiválóság Program keretein belül Strozzi munkásságával foglalkozom és a kora barokk énektechnika elsajátításával próbálkozom. Strozzi a 17. századi Velencében alkotott, és azon kevés nő egyike volt, aki zeneszerzői karriert tudhatott magáénak. Nicoló Fontei zeneszerző »la virtuosissima cantatrice«-ként hivatkozik rá, vagyis szerinte ő volt a legvirtuózabb énekesnő. Származása miatt sosem lehetett operaénekes, de kapcsolatainak hála és a velencei értelmiségi réteg elismerését kivívva több művét tudta sikeresen kiadatni, mint férfi kortársai. Életművét méltatlanul fedi homály, hiszen műveiben rendkívüli érzékenységgel bánt a szöveggel, és a női hang minden rejtelmét kihasználta. A kecskeméti koncerten Strozzi-művek fognak elhangzani historikus előadásmódban, barokk hangszerekkel. Szeretnék emléket állítani Barbara Strozzi munkásságának, és megmutatni, milyen érték lakozik a darabjaiban.” Az esten közreműködnek a Solis Consort Régizenei Együttes tagjai, valamint Halasi-Heibl Anna (csembalóművész) és Tokodi Gábor (lantművész).

A Hírös Agórában április 16-án folytatódik az Országos Filharmónia Kodály-bérleti hangversenysorozata. Ezúttal a Budapesti Fesztiválzenekar vendégeskedik Kecskeméten. A patinás fővárosi együttes Haydn- és Mozart-műveket szólaltat majd meg, az est dirigense – a zenekar két évvel ezelőtti „ihletett hangulatú, ötletekben sziporkázó” koncertjéhez hasonlóan – ezúttal is a Bartók–Pásztory-díjas Takács-Nagy Gábor lesz, A zongoraszólót a harmincas évei legelején járó, a Le Temps által lebilincselőnek nevezett orosz Dmitrij Siskin játssza, aki a 16. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen második, a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen első díjat nyert.

Április 17-én a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar is színpadra lép, előadásukban Vivaldi, Händel, Mozart, Stamitz, Rossini és Dvořák darabjai hangzanak el. A Kecskeméti Kodály Iskolában az intézmény kiemelkedően tehetséges növendékei lépnek majd fel a Hollókői Huba vezette együttessel. A fiatal virtuózok koncertjének szólistái: Filip Orbán Katinka és Márton Zsófia (cselló), Kuklis Richárd (orgona), Balogh Lili (ének), Borsi Blanka (fuvola) és Halmi Norbert (hegedű).

A már említetteken kívül két további érdekes program lesz a Kecskeméti Kodály Iskolában. Április 20-án  Egymáshoz hangolva címmel szervez kötetlen beszélgetést a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja. A Kodály Klub harmadik alkalmának vendége Dratsay Ákos Kodály- és Artisjus-díjas fuvolaművész, Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima díjas zongoraművész, az LFZE Kamarazene Tanszékének vezetője és Gyalus Erika gordonkatanár, a Novum Kamarazenekar művészeti vezetője lesz. A beszélgetést Jámbor Zsolt Kodály Zoltán- és KÓTA-díjas karnagy vezeti majd. Néhány nappal később, április 25-én a 2019-ben, egy franciaországi koncertkörút alkalmából alakult FUGA Trió koncertezik az intézményben, az együttes tagjai Morgane de Lafforest, Dani Imre és Bán Máté. A trió – amely egyaránt elkötelezett az eredeti fuvola-gordonka-zongora repertoár, a magyar kortárs szerzők műveinek és a más formációkra szánt zenék átiratainak előadása iránt – Johann Sebastian Bach, Balogh Máté és Felix Mendelssohn Bartholdy műveit játssza majd.

Áprilisi komolyzenei események:

2024. április 7. – 19.00 óra – Városháza – Királyok zenéje, zenész királyok – Az Ars Nova és vendégei koncertje

2024. április 9. – 17.00 óra – Katona József Könyvtár – Dr. Kovács Sándor előadása: Bartók amerikai évei

2024. április 10. – 19.00 óra – Ókollégium – Lukács Miklós cimbalomművész estje

2024. április 11. – 17.30 óra – Kecskeméti Kodály Iskola – Vibes & Wires – Palotás Gábor ütőhangszeres koncertje

2024. április 12. – 17.00 óra – Katona József Könyvtár – Tóth Péter kórusművészete

2024. április 13. – 16.00 óra – Református templom – A Kecskeméti Református Általános Iskola ünnepi kórushangversenye

2024. április 13. – 19.00 óra – Kecskeméti Kodály Iskola – Emlékhangverseny Kocsár Miklós 90. születésnapja tiszteletére

2024. április 16. – 19.00 óra – Hírös Agóra – A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye (Kodály-bérlet)

2024. április 17. – 19.00 óra – Kecskeméti Kodály Iskola – Fiatal virtuózok koncertje a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral

2024. április 20. – 16.00 óra – Kecskeméti Kodály Iskola – Egymáshoz hangolva – Meglepetéskoncert és beszélgetés

2024. április 21. – 17.00 óra – Újkollégium – A vak isten nyomában – Válogatás Barbara Strozzi műveiből

2024. április 25. – 17.00 óra – Kecskeméti Kodály Iskola – A FUGA Trió hangversenye

2024. április 27. – 19.00 óra – Barátok temploma – A Kodály Intézet Vegyeskarának koncertje