Komolyzenei programajánló – 2024. február

2024. 02. 01., 19:05
Ütőhangszeres jótékonysági est a Kodály Iskolában, farsangi kakaókoncert az M. Bodon Pál Zeneiskolában, kulturális gálaműsor a Hírös Agórában, a MEDrigál Kórus jubileumi hangversenye az evangélikus templomban – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.

A februári kecskeméti komolyzenei programok sorát 8-án, csütörtök este a Kodály Iskola hagyományos jótékonysági hangversenye nyitja. Az intézmény ütőhangszeres tanszaka egy olyan magas minőségű vibrafont szeretne vásárolni, amely az oktatási célok mellett professzionális előadó-művészeti célokra is alkalmas. A koncertet – amely 17 órakor kezdődik – Palotás Gábor ütőhangszeres művésztanár szervezi, rajta kívül fellépnek majd az ÉZI jelenlegi és korábbi zeneiskolai és zeneművészeti szakgimnáziumi ütős diákjai, valamint meghívott zenésztársak is muzsikálnak, így például a hazai zenei élet egyik sokoldalú egyénisége, az Amadinda Ütőegyüttes Kossuth-díjas tagja, Holló Aurél, az M. Bodon Pál Zeneiskola ütős tanárai: Brezovszki Balázs és Gulyás-Szabó Krisztián, valamint a házigazda intézmény tanárai: Barna Bianka gitárművész, Bozsóki Gergely gitárművész és Révész László orgonaművész.

Február 9-én, pénteken a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola is hagyományos programot tart. A 17 órakor kezdődő Farsangi kakaókoncertre jelmezes zenei produkciókkal készülnek az intézmény diákjai és tanárai. A műsorban fellépnek a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola versenytáncosai is, szorosabbra fűzve a két intézmény közötti együttműködést. A hangversenyt követően kakaóval, kaláccsal, valamint kézműves foglalkozással várják a szervezők a gyermekeket, a családokat.

„Kecskemét is kiállítja” címmel a Városi Civil Kerekasztal az elmúlt két év nagy sikerei után idén is rendez kulturális gálaestet. A Hírös Agóra Színháztermében február 12-én, hétfőn 18 órától színpadra lép többek között a Kodály Zoltán Vegyeskar, illetve Szekér Anna, a Zeneakadémia klasszikus énekművész szakos hallgatója. Az est egyik díszvendége a dr. Kiss Katalin vezette Kecskeméti Fesztivál Kórus lesz.

A megyei kulturális központban 2023. február 18-án is lesz koncert. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar népszerű, Zenét hallgat a család címmel meghirdetett sorozatában ezúttal Camille Saint-Saens klasszikusa hangzik majd el. Az Állatok farsangja zenés portréi keretében az oroszlán, a hattyú, az elefánt és még sok kedves állat elevenedik meg a Hírös Agóra Színháztermében. A legbátrabbak akár kedvenc plüssállatuk társaságában vagy jelmezben is részt vehetnek a koncerten, amely 11 órakor kezdődik, a narrátor Földi Jácint lesz, vezényel Hollókői Huba.

Február második felében két további koncertet rendeznek a Kodály Iskolában. Az intézményben kurzust tartó neves horvát operaénekes, Berislav Jerković február 19-én 18 órai kezdettel rövid, egyórás hangversenyen mutatkozik be a kecskeméti zeneszeretőknek. Az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem professzora többek között Bizet, Mozart, Donizetti és Puccini népszerű operaáriáit énekli, zongorán Madarász Éva működik majd közre. Egy héttel később, február 26-án az ÉZI művésztanárai – többek között Révész László (orgona), Éliás Katalin (zongora), Dratsay Ákos (fuvola), Barna Bianka és Bozsóki Gergely (gitár), Palotás Gábor (ütőhangszerek), illetve Gerhátné Papp Rita és Gerhát László (zongora) – lépnek majd színpadra. A 17 órakor kezdődő koncerten más zeneszerzők mellett Kodály Zoltán, Robert Schumann, Ástor Piazzola és Goldmark Károly művei csendülnek fel.

Megalakulásuk 10. évfordulójához érkezett a MEDrigál Kórus. Az együttes 2014 februárjában alakult, azóta kórusvezetőjük, Szabó Sándor vezetésével számos kórházi rendezvényen léptek már fel, emellett Gödtől Ballószögön és Kecskeméten át Jánoshalmáig több településen is szerepeltek. A jubileumi hangversenyre – amelyen zongorakísérőként Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet lesz a segítőjük –  a tagok legkedveltebb kórusműveit válogatták össze. Madrigálok, motetták, magyar szerzők művei, köztük Kodály Zoltán, Bartók Béla és Karai József kompozíciói, valamint egyházi darabok zongora-, illetve orgonakísérettel hangzanak majd el. Műsoruknak lesznek könnyedebb percei, Elvis Presley és Louis Armstrong szerzeményei a garancia minderre. S hogy még színesebb legyen az est, meghívták vendégnek a Lajosmizsei Városi Kamarakórust Berta István vezetésével, ők voltak ugyanis az elsők, akik néhány éve közös hangversenyre hívták meg a MEDrigált. A jubileumi hangverseny 2023. február 23-án 18 órakor kezdődik az evangélikus templomban.

Más művészeti ágak februári programjain is szerepet kap a komolyzene. Így például a Kecskeméti Református Gimnázium Kamarakórusa énekében is gyönyörködhetnek majd mindazok, akik a Hírös Agóra Diákgalériájának legközelebbi megnyitójára ellátogatnak. A kiállításon a Kecskeméti Református Gimnáziumba járó diákok egy lelkes kis csapata, elsősorban a vizualitás és a művészetek iránt érdeklődő fiatalok mutatkoznak be. A tárlatot február 14-én 16 órakor Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója nyitja meg, az alkalmon az intézmény kamarakórusa Jámbor Zsolt vezetésével John Stainer: God so loved the World és Erőd Iván: Viva la musica című művét szólaltatja meg.

Wass Albert tiszteletére a magyarlakta területeken – immár tizenhetedik éve – egy időben, településenként egy helyszínen felolvasnak a műveiből. Kecskeméten a Hírös Rovókör, a Hírös olWASSókör, a HÍRÖS MAG és a Katona József Könyvtár szervezi a február 24-i rendezvényt. A 10 és 17 óra közötti időszakra tervezett zenés irodalmi eseményen több komolyzenei együttes és muzsikus is fellép: Móczó Panna, Pencz Janka és Varnyú Szonja népi énekesek – dr. Héjja Bella okleveles népzenetanár tanítványai, a Kecskeméti Vég Mihály Énekkar Mikesi Tibor karnagy vezényletével, Szabó Sándor tárogatóművész, Tohai Andrea Gabriella énekes dalszerző és a Magyar Mantra Kör, Szabó Mátyás zenész, zeneterapeuta, zenepedagógus, valamint Vadas László népzenetanár, népzenész és tanítványai. Az igen izgalmasnak ígérkező műsorfolyamban egy ősbemutatónak is tanúi lehetnek az érdeklődők, a Závori Erika vezette Scherzo Vegyeskar előadásában első alkalommal hangzik fel Szikszai Patrik Wass Albert: Látható az Isten című versére írt műve – a darab szerzője kompozícióját az előadók számára dedikálta.

A kecskeméti zenei együttesek februárban több fővárosi rendezvényen is fellépnek. A Kodály Iskola tanára, Pusker Imre és kamarapartnerei barokk estjét február 3-án a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban rendezik meg. A 18 órakor kezdődő hangversenyen a Kecskeméti Kodály Zoltán Szakgimnázium vonósai is közreműködnek. Február 7-én a Zeneakadémia dísztermében is fellépnek a hírös városhoz kötődő muzsikusok. A nemrég elhunyt kiváló hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítója és koncertmestere, Rolla János emlékére szervezett hangversenyen többek között az M. Bodon Pál Zeneiskola egykori növendéke, Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima díjas zongoraművész és a tanulmányait jelenleg a Zeneakadémia orgona szakán folytató volt kodályos diák, Kis Sebestyén játékában is gyönyörködhet majd a nagyérdemű. A kórusmuzsikát kedvelők egyik legnagyobb zarándokünnepét, a Kórusok Téli Éjszakáját február 24-én rendezik meg. Az immár hetedik alkalommal életre hívott kórusünnepnek a Magyar Zene Háza tárja ki kapuját. A Városligetben található gyönyörű épületben 15 kórus – köztük a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a Kodály Intézet kamaraformációja, a Tulipán együttes – várja minikoncertekkel a zeneszeretőket.

Februári komolyzenei események:

2023. február 3. – 18.00 óra – FUGA (Budapest) – Pusker Imre és kamarapartnerei barokk estje

2023. február 7. – 19.30 óra – Zeneakadémia (Budapest) – In memoriam Rolla János

2023. február 8. – 17.00 óra – Kodály Iskola – Ütőhangszeres jótékonysági hangverseny

2023. február 9. – 17.00 óra – M. Bodon Pál AMI – Farsangi kakaókoncert

2023. február 12. – 18.00 óra – Hírös Agóra – Kulturális gálaest

2023. február 14. – 16.00 óra – Hírös Agóra – A Kecskeméti Református Gimnáziumba járó diákjainak kiállítása (km. az iskola kamarakórusa)

2023. február 18. – 11.00 óra – Hírös Agóra – Zenét hallgat a család – Állatok farsangja

2023. február 19. – 18.00 óra – Kodály Iskola – Berislav Jerkovic koncertje

2023. február 23. – 18.00 óra – Evangélikus templom – A MEDrigál Kórus jubileumi hangversenye

2023. február 24. – 10.00 óra – Katona József Könyvtár – OLWASSUNK EGYÜTT Wass Albert műveiből (km. többek között a Scherzo Vegyeskar, a Kecskeméti Vég Mihály Énekkar és Szabó Sándor tárogatóművész)

2023. február 24. – 18.00 óra – Magyar Zene Háza (Budapest) – Kórusok Téli Éjszakája

2023. február 26. – 17.00 óra – Kodály Iskola – Művésztanárok koncertje