Komolyzenei programajánló – 2024. január

2023. 12. 30., 17:52
A komolyzenei programokban rendkívül gazdag adventi időszakhoz hasonlóan mozgalmasan indul az új esztendő. 2024 első napjaiban két hagyományos hangversenyt is rendeznek: január 1-jén a kecskeméti szimfonikusok újévi koncertjét a Hírös Agórában, január 5-én, pénteken este pedig Túri-Nagy János orgonaestjét a Nagytemplomban tartják meg.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tradicionális, január elsejei hangversenyét tavaly a Hírös Agóra átmeneti zárva tartása miatt nem tudták megtartani. Idén azonban már nincs akadálya annak, hogy a bécsi filharmonikusok hagyományait követő újévi koncert részesei legyenek a kecskemétiek. A Hollókői Huba vezette együttes nagy várakozással tekint a 2024-es év első zenés produkciójára, a  hírös város zeneszeretőit így invitálják: „Köszöntsük együtt az Új Évet a Hírös Agórában a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar hagyományos Újévi Koncertjén! Liszt Ferenc, Johann Strauss, Széchenyi Imre művei mellett Kálmán Imrétől Giacomo Pucciniig felcsendülnek elbűvölő operett- és operadallamok Kardffy Aisha, Zavaros Eszter és Kerényi Miklós Máté közreműködésével. A koncert szünetében legyen a vendégünk egy pohár pezsgőre!” Az új év első komolyzenei programja 19 órakor kezdődik, jegyek korlátozott számban ugyan, de még kaphatók.

A fiatal magyar orgonista-generáció ígéretes tagja, Túri-Nagy János évek óta szervez újévi orgonaestet a Nagytemplomban. A zenei tanulmányait Kecskeméten kezdő orgonaművész január 5-én, péntek este – immár nyolcadik alkalommal – ismét egy hangulatos, léleküdítő hangversenyre várja a zeneszeretőket. Az est során három kiváló előadóművész is fellép: Kiss Diána, a Magyar Állami Operaház és a budapesti Operettszínház énekművésze, Földi Jácint trombitaművész, a Filharmónia Magyarország Kft. dél-alföldi régióvezetője és Samodai Bence János trombitaművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója. „Aki hallott már a vendégművészek közül valakit játszani, az tudja, ha eljön erre a koncertre, egy felejthetetlen élményben lesz része!” – ezekkel a szavakkal bátorítja Túri-Nagy János mindazokat, akik a Nagytemplomban 19 órakor kezdődő hangversenyre örömmel ellátogatnának.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be – „a magyar nép zivataros századaiból” vett példákra épített költeményét – a Himnuszt. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az emléknapon országszerte – így Kecskeméten két iskolában is – kulturális és művészeti rendezvényeket tartanak. A Kodály Iskola hagyományos ünnepi műsorát „Zene és költészet Szabadon” címmel rendezik meg, a január 22-én 17 órakor kezdődő hangversenyen Konyicska Renáta zongoraművész Chopin 24 prelűdjét adja elő, az egyes prelűdök között Szöllősi Mátyás Szabad című új verseskötetéből a szerző előadásában válogatást hallhatnak az érdeklődők. Január 22-én a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskolában is megünneplik a magyar kultúra napját. A zeneiskola dísztermében szintén 17 órakor kezdődő koncert – melyen magyar szerzők művei hangoznak majd el – egyúttal az intézmény félévzáró hangversenye is. Az est előadói az ÁZI növendékei és tanárai lesznek.