Közlekedés az Izsáki úton és környékén - Minden információ egy helyen!

Augusztus 22-én frissített változat

2023. 06. 16., 13:23
FRISSÍTVE: 2023. 08. 23., 14:53
Június 19-től jelentős változások álltak be Kecskemét közlekedésében az Izsáki út négysávúsítása miatt. Mindez nem csak az Izsáki úton és annak közelében élőket, dolgozókat, és nem csak az autóval, busszal utazókat érinti, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki a hírös városban közlekedik. Cikkünk abban segít, hogy minél stressz- és balesetmentesebben vészeljük át ezt az időszakot. Augusztus 25-től fokozatosan befejeződik a forgalomterelés nagy része az Izsáki úton és a Dózsa György úton. Ezzel egy időben új forgalomszabályozás lép majd életbe várhatóan augusztus 31-től.
Fotó: Harkai György
A galéria 31 képet tartalmaz

Az 52. sz. főút, vagyis az Izsáki és Dózsa György út fejlesztése újabb építési fázisába kerül augusztus 25-től. Ugyanis ekkortól fokozatosan elkezdődik a nagymértékű forgalmi terelés megszüntetése a nagykörút és a Vízmű utcai csomópont között. Ez a munka várhatóan augusztus 30-ig befejeződik és életbe lép az új forgalomszabályozás.

A Dózsa György út - nagykörút - Petőfi Sándor utca csomópontban minden irányban megengedett lesz a kanyarodás, de a nagykörúton továbbra is csak 2×1 sáv lesz biztosítva a forgalom számára. A Petőfi Sándor utcán a városból kifelé tartó külső sáv lezárva marad, így egy jobbra és egyenesen, illetve egy balra és egyenesen haladó sáv lesz használható. A Dózsa György út felől teljes keresztmetszetben megnyitják az utat, az Árpád körútra külön jobbra kanyarodó sáv kivételével. Tehát a külső sávból lehet majd jobbra kanyarodni.

A Katona József Gimnáziumtól a vasúti átjáróig a forgalomterelés megszűnik, így a csatlakozó utcákat megnyitják. Ezzel az Ipoly és Botond utcai kereszteződést is teljes keresztmetszetében használhatja a forgalom minden irányban.

A vasúti átjáró és az Olimpia utca közötti szakaszon az út 2×1 sávra szűkül, és a Kosárlabda Akadémia előtt a nyár folyamán kialakított szervizút megszűnik. A körforgalmon keresztül augusztus 31. után csak egyenesen az Izsáki úton és vissza lehet közlekedni. A keresztirányú forgalom továbbra sem lesz lehetséges.

A bevásárlóközpont a vasúti átjáró felőli bejáraton keresztül lesz megközelíthető, de a belváros felől a balra kanyarodás tilos. Ezért a központ felől érkező autósok a Sport utcai körforgalomban visszafordulva tudják elérni a bevásárlóközpontot. A Rudolf-kert területén lévő ingatlanok és üzletek szintén a Sport utcai körforgalom felől lesznek megközelíthetőek az Olimpia utca megnyitásáig.

Az Olimpia utca és a Sport utcai körforgalom között már 2×2 sávon lesz biztosított a haladás. Emellett a Dr. Szobonya Zoltán utcai csomópontban is használható lesz minden forgalmi sáv.

Az Izsáki úton a Hullám vendéglőnél a város felől és a központ felé igyekvők is áthajthatnak egyenesen. De a csomópontban a Vízmű utcai ágat még várhatóan további egy hónapig csak a menetrend szerinti autóbuszok használhatják mindkét irányból. A körútra csak az M5-ös autópálya irányából érkezők tudnak jobbra kanyarodni.

----------------------------------------------------------------------

KORÁBBAN ÍRTUK (2023. június 16.)

Ahogyan korábban írtuk, az Izsáki út és a Dózsa György út négysávosításával kapcsolatban várhatóan június 19. és augusztus 25. között részlegesen lezárják a Katona József Gimnázium és a Vízmű utca közötti szakaszt. Elsősorban a célforgalom lesz lehetséges.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy alakul a közlekedés június 19. hétfőtől, várhatóan augutusztus 25-ig.

I. Térkép azoknak, akik autóval, motorral, egyéb járművel (de nem autóbusszal, tömegközlekedéssel) utaznak:

II. Helyi járatú autóbusszal közlekedőknek:

A Kecskeméti Közlekedési Központ közleménye szerit a lezárt szakaszon található valamennyi megállóhely forgalma ideiglenesen szünetel, ezért az autóbuszjáratok terelő útvonalon és külön meghirdetett útzári menetrend szerint közlekednek. 

A lezárásban érintett autóbuszvonalak: 1, 1D, 11, 11A, 15, 15D, 19, 22, 29, 34, 34A, 35
A legfontosabb információk térképeken:

Vízmű utca belváros irányú megállóhelye ideiglenesen áthelyezésre kerül a Dr. Szobonya Zoltán utcára. A megállóhelyen a helyi díjszabással igénybe vehető 5224 Ballószög - Kecskemét, 5244 Szabó S. telep - Kecskemét irányú regionális autóbuszjáratok és az új, 649 Hetényegyháza - Homokbánya - Daimler I. kapu - Knorr-Bremse autóbuszvonal Daimler I. kapu és Knorr-Bremse megállóhelyek irányába tartó autóbuszjáratai állnak meg.

Az Izsáki út teljes szélességben történő lezárásának idején terelő útvonalon közlekedő autóbuszvonalak áttekintő térképes ábrája:

További részletek a Kecskeméti Közlekedési Központ június 19-től menetrenmódosításáról IDE KATTINTVA érhetők el!

III. Távolsági autóbusszal közlekedőknek:

A Volánbusz Zrt. legtöbb kecskeméti és Kecskemét környékén élő lakost érintő változása az alábbi térképen látható:

A Volánbusz járatait érintő további változásokról IDE KATTINTVA érheti el a további információkat!

Kapcsolódó cikk