Megnyílt a 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

2023. 08. 22., 20:22
Kecskemét Főterén, a Hírös Forrás szökőkútnál kedd délután megnyílt a 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, mely több mint 100 kiállítóval, kézműves bemutatóval, kulturális műsorral várja az érdeklődőket vasárnapig. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által a Hírös Hét Fesztivál kísérőrendezvényeként megszervezett nagyszabású térségi seregszemlén tíz faházban és egy jurtában összesen 16 település mutatkozik be. A rendezvény újdonsága idén a Térségi Gasztrohét, melynek keretében megismerkedhetünk a térség hagyományos ízeivel.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 31 képet tartalmaz

A rendezvény nyitányaként kedden 15 órától kilencfős szakmai zsűri értékelte a települések által készített installációkat. A zsűrit látványos berendezésekkel, kézműves termékekkel, étel- és italkóstolóval várták a standoknál.

A képre kattintva újabb galéria nyílik!

A szakmai értékelés mellett közönségszavazás is indult az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közösségi oldalán, ahol péntek délelőttig lehet leadni a voksokat. Az eredményhirdetésre és díjátadásra pénteken 17 órakor kerül sor.

A nagyközönség számára is látványos rész 16.45-kor vette kezdetét a térségi települések zenés felvonulásával. A két tangóharmonikás által vezetett menet a Hírös Forrás szökőkúttól indult, majd a null-kilométerkő megkerülése után ide tért vissza, sőt a Cifrapalota felé is tett még egy kitérőt.

A felvonulást követően, 17 órakor tartották meg a hivatalos megnyitót a Hírös Forrás szökőkút és a Kálvin tér között felállított színpadon. A térségi kiállítást dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.

A kiállítás megrendezésével az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült, egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményeket nyújtanak a tudatos vásárlók számára
— fogalmazott dr. Szeberényi Gyula Tamás.

A meghívott települések nevében Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és ajánlotta figyelmükbe a térségi kiállítás eseményeit. Beszédében kitért a Kecskemét Főterén, a Tér a térben minden héten megtartott helyi termelői piac jelentőségére.

Termelői oldalról is nagyon sokat fejlődtünk, hiszen a Hamzéné Lakó Juditék által hétről-hétre megszervezett helyi termék piacon olyan helyi és Kecskemét-környéki gazdák tudják megmutatni a termékeiket, akiknek a marketingje, önmenedzselése évről-évre fejlődött. Azt gondolom, hogy ez a piac gazdagítja, színesíti Kecskemét és környékének életét
— emelte ki Somogyi Lajos.

A megnyitót követően ma délután Lajosmizse, Felsőlajos, Ballószög, Jakabszállás, Kerekegyháza és Kunbaracs mutatkozott be az érdeklődőknek. A polgármesteri köszöntők után helyi együttesek, művészek adtak műsort, ízelítőt adva az egyes településeken zajló kulturális, közösségi életből.

A színpadi programok után pedig már a gasztronómiáé volt a főszerep, hiszen a szökőkútnál kezdetét vette a Térségi Gasztrohét keretében tartott kóstoló, melyen minden település saját hagyományos finomságait kínálta. A ballószögiek kolbászos lecsóval készültek, Lajosmizse szamócalekváros tejespitét hozott, míg Kerekegyháza tarhonyás hússal, Felsőlajos pedig sárgabaracklekváros tejespitével prezentálta a helyi gasztronómiát.

A rendezvény kiemelt eseményeként a szakmai zsűri augusztus 25-én, pénteken 17 órakor adja át a kiállító települések számára a nívós szakmai szervezetek által odaítélt díjakat. A „Térség lekvárja” cím eredményhirdetésére augusztus 23-án szerdán 17 órakor kerül majd sor a VII. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny zárásaként. A kiállításon minden nap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd kulturális csoportjaik szórakoztatják a kilátogató közönséget.

A rendezvény idei újdonságaként meghirdetett Térségi Gasztrohét keretében a nagyközönség megismerkedhet a térség ízeivel. A bemutatkozó települések hagyományos ételeiből készült jótékonysági vacsorára várják a látogatókat a Hírös Forrás szökőkútnál a színpadi programok után. A helyszínen megvásárolt ételekkel a kilátogató közönség támogatja a térség településeinek kulturális tevékenységét.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 26 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a látogatókkal, felhívja a figyelmet a térség sokszínű kulturális és turisztikai vonzerejére - írja köszöntőjében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az egyesület elnöke.

A 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás részletes programja ITT érhető el.

A szakmai zsűri délutáni értékeléséről a Hírös Hírek kedd esti adásában számoltunk be:

A megnyitóról készített tévés összeállítás itt tekinthető meg:

A KTV összeállítása a Térségi Gasztrohétről: