Pszichiátriai betegek művei láthatók a kórházi Lift Galériában nyílt kiállításon

2023. 03. 04., 12:54
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház Művészeti Műhelyének nyílt újabb kiállítása a héten a Nyíri úti székhely előcsarnokában található Lift Galériában - adta hírül a kórház Facebook-oldalán szombaton. Az impozáns kiállításon az ellátottak által készített kerámiatárgyak, festmények, fotók és versek csodálhatóak meg április végéig. A tárlat végén a kiállított darabok egy jótékonysági vásár keretében meg is lesznek vásárolhatóak, ezzel a műhely munkáját támogathatjuk.

A megnyitón – ahol az alkotók is jelen voltak – köszöntőt mondott dr. Gondos Miklós, a kórház főigazgatója és dr. Máttyássy Adrienn főorvosnő, a pszichiátriai osztály vezetője.

A főigazgató szerint kivételes helyzetben van a kórház, hogy ilyen csodás galériával rendelkezik, ahol alkalom van bemutatni más, színes oldalukat, tevékenységeiket is - olvasható a posztban.

Dr. Máttyássy Adrienn főorvosnő megnyitójában a destigmatizáció fontosságára hívta fel a figyelmet, mely a jelen kiállítás egyik legfontosabb célkitűzése is egyben.

– A WHO 2019-es jelentése szerint, a világon minden 8. ember, a munkaképes korú felnőttek 15 %-a mentális betegségben szenved. A szervezet előrejelzése szerint az évtized végére a depresszió lesz a fejlett országokban a vezető betegség. Ugyanakkor a mentális zavarral élők mintegy fele tart attól, hogy betegsége miatt igazságtalan bánásmódban lesz része és sajnos valljuk be, nem is alaptalanul. A stigmatizáció hatásai azonban túlmutatnak egy adott egyén nehézségein és országokon átívelő jelenség. Ez a megbélyegzés diszkriminálja a mentális ellátásban dolgozókat és az ellátás infrastrukturális feltételei is gyengébbek ennek a területnek, mint az orvosi ellátások egyéb ágazataiban ez megszokott. Szakmailag azonban vitathatatlan, hogy a manapság sokat emlegetett fenntartható fejlődés elérése érdekében világszerte át kell alakítanunk viszonyulásunkat a mentális egészség megőrzése és a mentális zavarral élők védelmében – idézik a bejegyzésben a főorvosnő beszédéből.

A destigmatizáció fontos eleme – melyet a pszichiátriai ellátásban dolgozók próbálnak érvényre jutattatni – az edukáció. A betegséggel kapcsolatos hiedelmek változtatása, a betegségre vonatkozó ismeretek növelése az érintett személyeknél és családjuknál, illetve a munkahelyi közösségekben, az iskolákban és a széles nyilvánosságban.

– De a munkánk során kiemelten fontos a láthatóvá tétel, a megismerés, a mentális zavarral együtt élő személyek értékteremtő, alkotóképességének és alkotásaiknak a bemutatása a szűkebb szakmai és a széles nagyközönség előtt, ahogyan tesszük ezt mi is itt a Lift Galéria által – összegezte gondolatait a megnyitó alkalmából dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető.

A megyei kórház pszichiátriai osztálya idén több alkalommal is szervez eseményt a destigmatizáció jegyében, mely során bevonják majd a kórházi dolgozókat és Kecskemét lakosait is a színes alkotói programokba.

A kiállításmegnyitón készült további képek a Facebook-bejegyzésben láthatók.