Speedmaraton: minden traffipax gyorshajtókra vadászik

2023. 04. 21., 18:10
A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei is csatlakoztak a Speedmarathon elnevezésű sebességmérő kampányhoz. Ez azt jelenti, hogy az összes traffipax kint van az utakon és vármegyeszerte 70 helyszínen várható ellenőrzés 24 órán keresztül.
Fotó: Harkai György
A galéria 8 képet tartalmaz

Kecskemét egyik kivezető útján, a Szegedi úton dél után nem sokkal kezdték az sebességellenőrzést a rendőrök. Az traffipax kihelyezésének apropója, hogy az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, azaz a ROADPOL fokozott ellenőrzést hirdetett Európa közútjain.

– Ehhez csatlakozott a Magyar Rendőrség is. Egész héten ellenőrizték kollégáim a közlekedők sebességét. Nincs ez másképp ma sem. Most reggel 6-tól holnap reggel hatig tart egy 24 órás akció, ami a Speedmarathon elnevezést kapta - mondta Dabis Krisztina, a rendőrség sajtóreferense.

Ott jártunkig azon a helyszínen csak egy gyorshajtót kaptak el a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei, ami arra utal, hogy a sebességmérő akció híre épp olyan visszatartó erő lehet, mint a rendőri jelenlét. Az állampolgárokat egyébként előzetesen megkérdezték arról, hogy hol legyenek a sebességmérő pontok, és ezekből válogatták ki a szakemberek a mérések helyszíneit. A rendőrök nem csak a gyorshajtókat ellenőrizték. Rutinszerű közúti ellenőrzéseket is végrehajtottak.

– Nagyon jó lenne, ha sűrűbben ellenőriznék, mivel nagyon sokan túl lépik a sebességhatárokat. Sokat vezetek naponta, majdnem 70 kilométert, és gyakran látni gyorshajtókat - nyilatkozta nekünk Csenki Józsefné, aki azt is elmondta, hogy 34 éve vezet, de még soha nem volt problémája a közúti ellenőrzések során, és balesete se volt még.

A Speedmarathon alatt a főkapitányság összes traffipaxa kint van az utakon reggel óta, és vármegyeszerte 70 helyszínen várható ellenőrzés. Egy-egy helyszínen 2-3 órán keresztül mérnek a rendőrök, majd mennek tovább a következőre. A rendőrök kiemelték, hogy Magyarországon az ittasság mellett a fő baleseti ok a gyorshajtás, erre szeretnénk felhívni a figyelmet az akcióval.