Szemereyné Pataki Klaudia: támogatási programot dolgozunk ki a fiatalok helyben tartása érdekében

2023. 05. 24., 17:48
Egy sor szociális jellegű döntést hoz meg csütörtökön a közgyűlés. Ezek között lesznek olyanok, amelyek a rászorulók támogatásáról szólnak, de napirendre kerül majd a lakbérek befagyasztása is. Többek között ezekről beszélt, ma a KTV rendkívüli Kiemelő című műsorában Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A városvezető részleteket árult el egy a fiatalok helyben maradását segítő, most készülő programról is.

A csütörtöki közgyűlés napirendjére több, az önkormányzat szociális érzékenységéről tanúskodó döntés is felkerült. Ezek között nagy hangsúlyt kap a szociálisan rászoruló idősek, alacsony jövedelműek segítése, valamint a lakbérek befagyasztása. Ez utóbbi kapcsán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt mondta a KTV stúdiójában, hogy az önkormányzat is érzi a lakhatási kérdések súlyosságát a városban.

– Arra teszek javaslatot a képviselő-testületnek, hogy a szociális bérlakás állományunkban a lakbért ne emeljük. Ezzel alacsony áron tudjuk biztosítani a lakhatási lehetőségeket az ott élőknek, illetve azoknak, akik később kaphatnak ilyen lakást. Nem fog emelkedni a lakbér a nyugdíjas otthonainkban, nyugdíjas lakásainkban élők számára sem
— mondta a városvezető.

A műsorból kiderült az is, hogy a fiatalok sem maradnak ki az önkormányzati támogatásokból. Lakásfelújítások kezdődnek Kecskeméten annak érdekében, hogy a helyben munkát vállaló fiatalok 28 éves korukig kaphassanak kedvezményes albérleti támogatást, illetve lakhatási lehetőséget. Sőt, ha végül a fiatalok úgy döntenek, hogy letelepednek és családot alapítanak Kecskeméten, akkor kedvező lehetőséget kapnak ezeknek a lakásoknak a megvásárlására is.

– Ez egy nagyon jól működő lehetőség volt korábban Homokbánya térségében, és jelenleg is van rá igény. Most vannak lehetőségeink arra, hogy ezt a programot továbbfejlesszük és elindítsuk
— jelentette be a KTV-ben a polgármester.

A városvezető az árvák, félárvák támogatásáról, az önkormányzati dolgozók bérének rendezéséről is beszélt a Kiemelő magazinban.

– Az a célunk, hogy akik a közszolgálatban, közoktatásban, köznevelésben, közművelődésben végzik a munkáját az önkormányzat kötelékében, azoknak a bérét szinten tartsuk. Ez látható a költségvetés módosításában is, amelyben milliárdos tétellel rendezzük a béreket
— fogalmazott a KTV-ben Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A műsorból kiderült az is, hogy a városüzemeltetés területén jelentős gépparkfejlesztés indul annak érdekében, hogy a közterek, a zöldfelületek rendben tartása még hatékonyabb legyen.

Kecskemét polgármestere a KTV-ben beszélt a csütörtöki közgyűlés napirendjén szintén szereplő helyi közösségek támogatásáról, valamint a Leskowski Hangszergyűjtemény új műkertvárosi bemutatóterméről is. A Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel készült beszélgetés itt nézhető meg: