Támogatást kaphatnak gyerekük szemüvegére a rászoruló egyszülős családok

2023. 12. 05., 10:09
Hatvanezer forintos támogatást igényelhetnek gyerekük szemüvegére a rászoruló egyszülős családok a szociális rendelet tervezett módosítása szerint. Az Esélyteremtési Bizottság keddi ülésén Engert Jakabné alpolgármester elmondta: a rendeletmódosítás több más módon is kiszélesítené a szociális védőhálót Kecskeméten.

Engert Jakabné hangsúlyozta: Kecskemét gondoskodó városként igyekszik minél szélesebb körben segíteni a rászorulókat. Ennek jegyében módosítanák most újra a szociális rendeletet.

A szemüvegvásárlási támogatás mellett az újdonságok közül kiemelte a fogyatékkal élő személyek számára igénybe vehető mintegy 100 ezer forintos támogatást, melyet életminőségüket javító eszközök megvásárlására fordíthatnak. Az alpolgármester hozzátette: számos más támogatási formát vezetnek be vagy bővítenek ki, ezek közé tartozik például a gyógyszertámogatás is.

Engert Jakabné a szociális rendelet tervezett módosításának fontos elemeként emelte ki azt is, hogy jelentősen emelik a jövedelmi határokat, melyekhez kötve van a támogatások igénybevétele, így még szélesebb kör juthat majd hozzá a segítséghez.

Pászti András bizottsági elnök úgy vélte, aktuális kérdés a szociális védőháló erősítése. A szemüvegek áráról megjegyezte, hogy azok "döbbenetes mértékben" emelkedtek az elmúlt két évben. – Biztos vagyok benne, hogy jó helyre fognak kerülni ezek a támogatások – fogalmazott.

Az Esélyteremtési Bizottság keddi ülésének másik fontos témája volt a fiatal pályakezdőknek nyújtandó lakhatási támogatás. Engert Jakabné ismertetése szerint az akár havi 50 ezer forintra rúgó támogatást a 35 év alatti fiatalok vehetik majd igénybe, különösen azok, akik a hiányszakmákban – a köznevelés területén, az egészségügyben, a szociális ágazatban – helyezkednek el. Az albérlet az önkormányzat által kijelölt bérlakásban vagy piaci alapú bérleményben is lehet, amennyiben az nem családtag tulajdonában van – mondta Engert Jakabné. Hozzátette: a programra szánt forrásokat a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány fogja kezelni.

Az Esélyteremtési Bizottság a szociális rendelet módosítását és a fiatal pályakezdőknek nyújtandó lakhatási támogatásról szóló előterjesztést is egyhangúlag támogatta, és a csütörtöki közgyűlésnek elfogadásra javasolta.