Teltház előtt ünnepelt a tízéves Kecskemét City Balett

2023. 12. 03., 12:47
Teltházzal ünnepelt szombat este a 10 éves Kecskemét City Balett. A társulat tagjai a Kecskeméti Nemzeti Színház nagyszínpadán Barta Dóra rendező–koreográfus, művészeti vezető legnépszerűbb munkáiból adtak elő válogatást. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az eseményen a táncok értékei között említette, „hogy együtt élnek, együtt gondolkodnak a kecskemétiekkel és otthonuknak tekintik Kecskemét városát.”
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

Szombat este ünnepelte 10. születésnapját a Kecskemét City Balett a Katona József Nemzeti Színházban. A teátrum teljesen megtelt. Szemereyné Pataki Klaudia az eseményen a táncok értékei között említette, „hogy együtt élnek, együtt gondolkodnak a kecskemétiekkel és otthonuknak tekintik Kecskemét városát.” A polgármester elmondta, hogy az esemény egy különleges este és egy különleges születésnap.

- Különleges ez nekünk, kecskemétieknek, Kodály és Katona szülővárosában, hogy megélhetünk egy olyan évfordulót, ahol a kultúránkat továbbfejlesztettük, és a kultúránkkal tudjuk továbbéltetni azt a közösséget, akik imádják a kultúrát, imádják hazánkat és imádják Kecskemétet.
— mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

Az eseményen Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója beszédében köszönetet mondott Cseke Péternek, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának, hogy esélyt adott a társulatnak arra, hogy a teátrum tánctagozata önálló produkciókat is a színpadra vihessen. Ertl Péter ezt követően Barta Dóra munkásságát méltatta.

- Barta Dóra előadásai tehetségének és művészi kvalitásának köszönhetően garanciát jelentenek a magas esztétikai minőségre. Emellett kiváló vezető és pedagógus, akinek a művészei nem csak magas szintű technikai tudásukról tehetnek tanúbizonyságot, de a koreográfusi ambícióikkal rendelkezők lehetőséget kaphatnak kreatív energiáik kibontakozására - hangsúlyozta Ertl Péter.

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője köszöntő beszédében kiemelte, a táncosokra családtagként gondol, úgy tekinti rájuk, mint a gyermekeire.

- Mindent ugyanúgy érzek mellettük, mint a gyermekem mellett. Amit tudok, át akarom adni, megpróbálom a szeretetemet a magam következetes módján úgy kimutatni, hogy ne csak azt érezze, hogy bármit lehet, hanem érezze azokat a határokat, amin belül lehet bármit. És azok, akik ezt megértik, megszokják, azok számára kifejezetten családi élmény a mi együttműködésünk - mondta Barta Dóra.

A rendező-koreográfus azt is elmondta, hogy az elmúlt 10 évben 976 előadásban vettek részt. Az este részleteket láthattunk többek között a virtuóz Mutatvány de la Dance előadásból, amely káprázatos látványvilágával elmosta a határokat a cirkuszi akrobatika és a tánc világa között. Az este folyamán olyan közönségkedvenc előadások emblematikus részletei voltak láthatóak, mint a Bánk Bán, a Hattyú, az Anna Karenina, valamint a Carmen és a Szentivánéji álom. Újra felcsendültek a Bolero lágy dallamai is, amellyel párhuzamban a táncmozdulatok is egyre sodróbbá váltak, míg végül egy katartikus táncban olvadt össze zene és táncművész.