Tizenhárom bemutatót láthatunk a Kecskeméti Nemzeti Színház ma megnyílt új évadában

2023. 08. 22., 17:44
Kedd délelőtt ünnepi társulati ülés keretében megnyitották a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 127. évadát. A szezonban 13 új bemutatót láthat majd a közönség.
A galéria 11 képet tartalmaz

Ma délelőtt hivatalosan is útjára indult a 2023/24-es évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az ünnepi eseményen megjelent és beszédet mondott prof. dr. Sztachó-Pekáry István, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

Az évadnyitó társulati ülés a nyári időszakra való rövid visszatekintéssel indult. A társulat számos meghívásnak tett eleget. Dubrovniktól Szarvason, Szigligeten, Mórahalmon át Debrecenig hatalmas sikerrel mutatta be az elmúlt évad legsikeresebb produkcióit, A telefon című kisoperától az Elisabeth című musicalen át a Tombol az erény című bohózatig. A nyári program befejezéseként Az ég tartja a földet című musicalt szeptember 1-jén és 2-án láthatják a nézők a fővárosban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A társulati ülésen köszöntötték az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából díjazott tagokat. Ezúttal hárman vehettek át állami kitüntetést (erről bővebben lsd. kapcsolódó cikkünket). Cseke Péter köszöntőjében nem kis büszkeséggel beszélt arról, hogy immár 55 társulati tag rendelkezik állami elismeréssel, amellyel Kecskemét messze kiemelkedik a vidéki teátrumok sorából.

Köszöntötték továbbá a különféle jubileumot ünneplőket, a nyáron összeházasodó két színészházaspárt, valamint a társulat új tagjait.

Az új évadban számos vendégművész érkezik a társulathoz. Tagcserék voltak a zenei tagozatnál, ahová szintén többen érkeztek a gyermekgondozási feladatok miatt ideiglenesen távozók helyére. Új tagok érkeztek a Kecskemét City Baletthez is, két férfi és két női táncos személyében. Ezekről a változásokról a zenei és a tánctagozat vezetői, Károly Kati és Barta Dóra tájékoztatták a társulati ülés résztvevőit.

Az évadnyitó egyben Cseke Péter negyedik igazgatói ciklusának első napja is. A következő öt év programját a direktor röviden így foglalta össze:

Olyan színházat kell csinálnunk, amire büszkék lehetünk majd 10 év múlva is. A színház nem egy múzeum. A színháznak mindig reflektálnia kell a korra, a társulatra magára, és véleményem szerint ez Kecskeméten, eddig legalább is, 15 éven keresztül, úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült
— fogalmazott Cseke Péter.

A 2023/24-es évad mottója egy Csokonai Vitéz Mihálytól vett idézet: "Égi boldogsággal fűszerezve". A költő születésének 250. évfordulója kapcsán a teátrum műsorára tűzi Az özvegy Karnyóné című vígjátékot, Márkó Eszter rendezésében. Az első premier Az ég tartja a földet című musical lesz a nagyszínházban, szeptember 22-én.