Tizenhárom bemutatóval készül a 2023/24-es évadra a Kecskeméti Nemzeti Színház

2023. 03. 23., 17:50
Musicaltől a thrillerig, balettől a koncertszínházig, operától a mesejátékig számos kedvelt műfajt felölel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2023/24-es évadának tizenhárom bemutatója. A következő évadra április 25-től kedvezményes áron válthatók, illetve újíthatók meg a bérletek.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 38 képet tartalmaz

Az új évadhoz új szlogen dukál, amellyel a teátrum a kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályról kíván megemlékezni. A reményhez című vers a költő egyik legjelentősebb műve, ami magában foglalja a vezetőség és a társulat arra való reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után ezután végre akadálymentes évad következhet. A 2023/24-es évad szlogenje: “Égi boldogsággal fűszerezve”. Ezzel a szellemiséggel tekint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a jövőbe.

– Nagy büszkeség számomra, hogy a negyedik igazgatói ciklusom első évadtervét adhatjuk most át – kezdte beszédét Cseke Péter direktor a csütörtöki évadbejelentő sajtótájékoztatón.

Bátran állíthatom, hogy a mögöttünk hagyott időszakban – több turnusban – jelesre vizsgáztunk alkalmazkodókészségből. Nem szeretnék már sokat beszélni a korábbi krízisekről, a legfontosabb, hogy minden reményünk szerint a nehéz időszaknak vége, és nem lesz több megszorítás, nem kell újra bemutatókat elhagynunk. Köszönetemet szeretném kifejezni a közönségünknek, akiknek az újbóli kiállása mellettünk igazán megható. Lényegében a legutóbbi újranyitás pillanatától fogva itt vannak velünk, és élettel töltik meg mindhárom játszóhelyünk nézőterét
— fogalmazott Cseke Péter.

Cseke Péter büszkén ismertette, hogy a színház öt művésze, illetve vezetője részesült állami kitüntetésben március 15. alkalmából: Szente Vajk főrendező érdemes művész lett, Fazakas Géza színművész Jászai Mari-díjat kapott, míg Rimóczi Erika gazdasági vezető Magyar Arany Érdemkereszt, Galambos Attila irodalmi vezető Magyar Ezüst Érdemkereszt, Tóth Kata dramaturg pedig Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Ismét nagyszínházi musicallel indul az évad

Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy akad néhány olyan hagyomány, amit érdemes követnünk: például azt, hogy az évadot egy grandiózus musicalbemutatóval kezdjük a nagyszínházban. Ez az Elisabeth és a Kőszívű esetében szenzációsan sikerült, így a jövő évadot Az Ég tartja a Földet című musical nyitja majd. A kamaraszínházban pedig ugyanilyen hagyományt teremtett az, hogy egy nagy sikerű vígjátékot mutatunk be az évad elején, jelen esetben a Ne most, drágám! című bohózatot. Ezután pedig egy óriási, hosszú hónapokon át tartó munka következik, míg eljutunk az évadterv végéig
— fogalmazott Szente Vajk főrendező.

– Nincs egyszerű dolgunk, hiszen egyszerre kell megfelelni azoknak a belső elvárásoknak, amelyeket érzésünk szerint a nézőink támasztanak felénk: egyrészt hogy megfelelő mennyiségű, másrészt hogy a lehető legszélesebb műfaji spektrumról válogatva kínáljunk nekik előadásokat. Közben a színművészeinket is méltó feladatokkal kell ellátnunk, hogy a pályaívüket segíteni tudjuk – összegezte, milyen szempontok mentén állították össze a következő évad mátrixát.

A műsortervben a „mozis” történetek kerültek reflektorfénybe: négy olyan előadás is található a repertoárban, amelynek alapja filmforgatókönyv. A jól ismert címek mellett a kísérletezőkedvnek is teret hagytak, az évad végén különleges előadás vár a színházbarátokra, amely a koncert és a színház izgalmas elegyével csábítja a nézőket.

A 2023/2024-es évad olyan izgalmas sokszínűségben fog megvalósulni, ami minden színházi alkotóművész számára örömöt és kihívást jelent majd egyszerre. Egymás mellett látni és játszani klasszikus magyar és kortárs hollywoodi filmsikerek színpadi adaptációit, valamint olyan szerzőket, mint Csokonai Vitéz Mihály és a drámairodalom óriása, Anton Pavlovics Csehov, olyan lehetőségeket vetít elénk, amelyekkel nézőink és magunk örömére egyaránt tehetünk
— fejtette ki gondolatait Sipos Imre prózaitagozat-vezető, aki a gyermekeket örvendezteti majd meg A kis herceg című mesejáték rendezésével.

Két új rendező érkezik Kecskemétre

A kecskeméti közönség által már jól ismert rendezők, Barta Dóra, Cseke Péter, Jankovics Anna, Kovács Lehel, Pataki András, Szente Vajk és Szerednyey Béla mellett két új rendezővel ismerkedhetnek meg a nézők az új évadban: Márkó Eszterrel és Lévay Viktóriával.

Mint a sajtótájékoztatón elárulta, egy újabb álma vált valóra Lévay Viktóriának azzal, hogy vidéken rendezhet. Megilletődve, de izgatottan készül a közös munkára a kecskeméti társulattal.

Egy művészembernek, különösen egy nőnek ritkán adatik meg, hogy élete során legalább egy ember olyannak lássa őt, amilyen igazán ő maga. A Naptárlányok egy nagyon régi szerelem számomra; egy csodálatos történet, ami korban hozzám hasonló, ötvenes nőkről szól. Szeretném megmutatni, milyen óriási változások történnek ebben az életszakaszban egy nővel. Bízom benne, hogy sikerül majd a hölgyeket nem a testi, hanem a lelki levetkőzésre ösztönöznöm, hiszen a darab tulajdonképpen erről szól
— osztotta meg elképzeléseit Lévay Viktória.

– A női rendezők hangsúlyosabban jelennek meg a jövő évadunkban: a stúdiószínházban, a kamaraszínházban és a nagyszínpadon is lesz egy-egy darab, ami női rendező megfogalmazásában kerül színre, ehhez társul a Barta Dóra által koreografált balettelőadás – emelte ki Galambos Attila irodalmi vezető.

Pataki András, a teátrum művészeti vezetője ismét nagyszínházi előadást rendez: – Shakespeare… Shakespeare fogalom. Szerelmes Shakespeare! Izgalmas kaland! A Rómeó és Júlia képzelt teremtéstörténete. Képzelt valóság? Maga a színház – vetíti előre.

10 éves fennállását ünnepli a Kecskemét City Balett

Az immáron 10 éves Kecskemét City Balett a jubileumát ünnepli az évadban, amelynek során az új táncszínházi bemutatón kívül az eddigi évek legemlékezetesebb momentumait is felidézik majd különböző eseményeken
— ismertette a jövő évadra vonatkozó terveket Barta Dóra művészeti vezető.

A balett bemutatója a Carmina Burana lesz Barta Dóra rendezésében és koreográfiájában, ami Carl Orff zeneszerző kimagaslóan legnépszerűbb alkotása, egyben elsöprő erejű zenemű. A táncművészek továbbá az eddigieknek megfelelően a színház zenés produkcióiban is nagy részt vállalnak személyes közreműködésükkel.

– A balettegyüttes igyekszik az elmúlt 10 évének legszebb pillanataival és rengeteg meglepetéssel kedveskedni a táncszerető közönségnek – hangsúlyozta Barta Dóra.

Repetázhatnak a nézők az adventi koncertből

Károly Kati zenei vezető elárulta: a következő évad zenés bemutatói tükrözik azt a törekvést, hogy a teátrum a lehető legtöbb műfajban kínáljon magas nívójú előadásokat a kecskeméti közönség számára.

Új magyar musical, zenés vígjáték és olasz vígopera is megtalálható a 2023/24-es évadtervünkben, továbbá a karácsonyi ünnepkör részeként ismét adventi koncerttel készülünk zenekari és énekkari művészeinkkel
— tért ki a zenei tagozatot érintő jövő évi feladatokra.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2023/24-es évadterve:

Nagyszínház            

SZIKORA RÓBERT – LEZSÁK SÁNDOR – ZSUFFA TÜNDE:
AZ ÉG TARTJA A FÖLDET musical (rendező: Cseke Péter)

BOLBA TAMÁS – SZENTE VAJK – GALAMBOS ATTILA:           
MESEAUTÓ musical (rendező: Szente Vajk)

GIACOMO PUCCINI:                       
GIANNI SCHICCHI opera (rendező: Cseke Péter)

CARL ORFF:
CARMINA BURANA balett (rendező-koreográfus: Barta Dóra)

MARC NORMAN & TOM STOPPARD forgatókönyve alapján színpadra alkalmazta LEE HALL
SZERELMES SHAKESPEARE vígjáték (rendező: Pataki András)

Kelemen László Kamaraszínház

RAY COONEY és JOHN CHAPMAN:
NE MOST, DRÁGÁM! bohózat (rendező: Szerednyey Béla)

PATRICIA HIGHSMITH regénye alapján színpadra alkalmazta MARK LEIPACHER:
A TEHETSÉGES MR. RIPLEY thriller (rendező: Kovács Lehel)

ANTON PAVLOVICS CSEHOV:
HÁROM NŐVÉR színmű (rendező: Szente Vajk)

TIM FIRTH:                                                  
NAPTÁRLÁNYOK színmű (rendező: Lévay Viktória)                                                                                      

Ruszt József Stúdiószínház

CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY:           
AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ vígjáték (rendező: Márkó Eszter)                                

FELHANGOLVA
EGY KOLTAI-NAGYSZEKUNDDAL koncertszínház (rendező: Kovács Lehel)

Gyermekdarabok a nagyszínházban       

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY:
A KIS HERCEG mesejáték (rendező: Sipos Imre)

KOLOZSI ANGÉLA:             
A BESZÉLŐ FA mesejáték (rendező: Jankovics Anna)

A 2023/24-es évadban is műsoron marad: A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna.

Cseke Péter direktor kiemelte az Elisabeth különleges országos sikerét: Magyarország két legnagyobb szabadtéri játszóhelye közül a Margitszigeten már bemutatták, a Szegedi Szabadtéri Játékokon pedig idén nyáron lesz látható.

Mint elhangzott, a kedvezményes előbérletezés 2023. április 25-én indul, a régi bérlők helyeit június 11-ig tartja fenn a színház.