500 milliós többletbevétellel gazdálkodhat Kecskemét az idei évben

A 2024-es költségvetés módosítását tárgyalták a mai közgyűlésen

2024. 10. 17., 15:54
Ötszáz millió forintos többletbevétellel gazdálkodhat Kecskemét idén – hangzott el a csütörtöki városi közgyűlésen. A költségvetés módosításának vitáján Leviczky Cirill, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: „soha ne legyen rosszabb helyzetben a város költségvetése”. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egyebek mellett azt részletezte, hogy a kormány több milliárd forintot juttat a város számára a különböző fejlesztésekre.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

A 2024-es költségvetés módosítását tárgyalta a mai Közgyűlésen először a testület. A napirendi pontban több kérdés is felmerül a baloldali Szövetség a Hírös Városért Egyesület részéről, úgymint beruházások, háziorvosi praxisok, a Városháza csillárjának megerősítése, vagy éppen a Katona József Könyvtár beléptető kapuja kapcsán. Leviczky Cirill, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azonban azt emelte ki, hogy 500 milliós többletbevétellel gazdálkodhat idén a város.

Kamatbevételekből több mint 200 millió forinttal tudunk gazdálkodni. Ez azt jelenti, hogy év közben a város vezetése, polgármesterasszony, illetve a pénzügyi osztály olyan ügyesen gazdálkodott a pénzekkel, a betétekkel, hogy ennyi többletbevételre sikerült szert tenni. Ez azt jelenti, hogy 200 millió forinttal többet tudunk elkölteni a kecskeméti polgárok érdekében
— összegezte Leviczky Cirill.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az államtól is kapott Kecskemét többletbevételeket például köznevelési, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési feladatokra, az energiahatékonyság növelésére, valamint a közterülethasználati díjból is volt többletbevétel. Leviczky Cirill hangsúlyozta, „Soha ne legyen rosszabb helyzetben a város költségvetése.”.

Az óvodák felújítása kapcsán Pászti András önkormányzati képviselő kiemelte az Ifjúság úti, a Ceglédi úti és a Forradalom utcai intézményekben lezajlott munkálatokat, de más intézményekben is végeztek felújításokat.

Ha megnézzük rendesen ezt a költségvetési módosítást, akkor olyat is látunk, hogy egy vis maior keretből megoldódott a Nyitra utcai óvodának a teteje, vagy a Hosszú utcai óvoda kerítése. Tehát úgy gondolom, hogy egy nagyon odafigyelő és törődő magatartást folytat az önkormányzat az óvodai intézményrendszerével, és nagyot léptünk előre
— fogalmazott Pászti András.

Szemereyné Pataki Klaudia a Déli Iparterülettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az hamarosan teljes egészében beépülhet. A polgármester hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekre forrásokat is kap a város.

Az SMP és a Daimler II-es üzemfejlesztése közötti új út építésére kaptunk mintegy 2,5 milliárd forintot.
— emelte ki a polgármester.

Azt is elmondta, hogy a víziközmű-hálózat fejlesztésére 1,8 milliárdos forrást kap Kecskemét a kormánytól.

A Mindszenti körúti 2-es számú szennyvíztelepünkről egészen felfűzve Műkertvároson át, Szent László városrészeket érintve a Déli Iparterületig a teljes víziközmű-hálózat rekonstrukciója fog megtörténni. Ez azt jelenti, hogy a régi azbeszt-csövek cseréje valósulhat meg több kilométeren keresztül a városban
— részletezte Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester kitért arra is, hogy az M44-es főút M5-ös autópályába való becsatlakozásánál egy óriási csomópont jön létre a következő időszakban, ugyancsak állami forrásból. Ennek mértéke 100 milliárdos nagyságrendű – fogalmazott. Szintén folytatódhat az Modern Városok Program keretében zajló állami finanszírozású felújítás az egykori Rudolf-laktanya területén.

Szemereyné Pataki Klaudia Dobos József önkormányzati képviselő kérdése elmondta, hogy a Nyíri út folytatásában a járda megépítésére megvan a fedezet. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez is egy nagy volumenű beruházás, ugyanis az 1500 méteres szakasz elkészítése mintegy 100 millió forintba kerül majd.