A magyar kultúra napja: kevés, de színvonalas programmal ünnepel Kecskemét

2023. 01. 19., 15:03
Idén a szokásosnál kevesebb, de ezúttal is színvonalas programokkal ünneplik Kecskeméten a magyar kultúra napját január 22-én, vasárnap és a környező napokon. A megyei könyvtárban szombaton Agócs Gergely népzenekutató, népzenész tart előadást, vasárnap egy Fehérlófia-előadással újra kinyit a Ciróka Bábszínház, hétfő este pedig a Kodály Iskolában ad koncertet a neves fuvolaművész, Ittzés Gergely.

Számos kulturális intézmény, köztük a Hírös Agóra, a Nemzeti Színház és a Katona József Múzeum zárva tartása miatt a szokásosnál kevesebb eseménnyel ünneplik idén Kecskeméten a magyar kultúra napját. Az érdeklődők mégis találhatnak színvonalas programokat:

  • Szombaton 16:00 órától Agócs Gergely népzenekutató, népzenész tart előadást Hagyomány és társadalom címmel a megyei könyvtárban.
  • Vasárnap délelőtt 10:30-tól egy Fehérlófia-előadással újra megnyitja kapuit a Ciróka Bábszínház.
  • Hétfő este 18:00 órától a Kodály Iskolában kerül sor egy különleges hangversenyre: az egykor az iskola falai közt tanuló Liszt-díjas fuvolaművész, Ittzés Gergely lép színpadra magyar zeneszerzők fuvolaműveivel és magyar fuvolaművészek átirataival.
  • A Bozsó Gyűjtemény január 19-től tart újra nyitva, így a hétvégén már megtekinthető a Bozsó 100 emlékév első jelentős tárlata, mely a 100 éve született festőművész, Bozsó János munkásságának első tíz évét tekinti át. A magyar kultúra napja alkalmából vasárnap este 18:30-tól ingyenes tárlatvezetést tartanak, melyre regisztrálni sem szükséges.
  • A Hírös Agóra a magyar kultúra napja alkalmából Himnusz 200 alkotópályázatot hirdetett kecskeméti diákok részére, melyre esszét vagy videó-montázst lehet beküldeni január 22-ig. Az eredményhirdetésre és díjátadásra január 30-án 14:30-tól kerül sor a Hírös Agóra főépületében.

A Kecskeméti Televízió vasárnap 18:55-től műsorra tűzi az RTL csatorna szilveszteri adásának részletét, melyen Erdei Péter karnagy vezényletével a Kecskeméti Énekes Kör és a Miraculum Gyermekkórus énekli el a magyar himnuszt a Kodály Iskola dísztermében.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban – azaz idén éppen 200 éve – ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Kapcsolódó cikk