Átadták a kívül-belül megújult Bocskai utcai óvodát

2023. 09. 15., 14:06
Átadták és megáldották péntek délelőtt a csaknem 600 millió forintból kívül-belül megújult Bocskai utcai óvodát. A negyvenéves épületet másfél év alatt újították fel, gyakorlatilag csak a falakat tartották meg. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében kiemelte: a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programja keretében három kecskeméti óvoda is megújult vagy újul meg a közeljövőben. A Bocskai utcai óvoda mellett idén júniusban adták át a megújult Teleki László utcai ovit, és hamarosan felújítják a Szent Imre utcai óvodát is. A Bocskai utcai óvoda pénteki ünnepélyes átadásán részt vett Soltész Miklós államtitkár és dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 42 képet tartalmaz

Szemereyné Pataki Klaudia köszöntőjében felidézte: nem könnyű időszakon van túl az intézmény, de a teljes körű felújítás sikeres volt, ezzel pedig az óvoda eddigi negyven éves történetében újabb negyven éves fejezet nyílhat meg. A polgármester színes poligonkecske-figurákat és más játékokat tartalmazó ajándékcsomagot adott át az ovinak.

Dr. Szabó Ildikó, a Bocskai utcai óvoda anyaintézménye, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója elmondta: a 2022 elejétől 2023 júliusáig tartó felújítást a Miniszterelnökség 477 millió forinttal, a fenntartó Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye további 100 millió forinttal támogatta. – Csak a falak maradtak meg, helyenként azok sem – érzékeltette a felújítás mértékét az intézményvezető. Az óvoda megújulása Katkics Tamás megyei Prima-díjas építész tervei alapján, a GOMÉP Kft. kivitelezésében valósult meg.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és dr. Szabó Ildikó intézményvezető
A Bocskai utcai óvodában 191 gyermeket nevelnek 8 csoportban. A katolikus nevelés mellett drámapedagógiai és népművészeti foglalkozásokon, játékos angoloktatáson vehetnek részt a kicsik – mondta dr. Szabó Ildikó.

A pénteki ünnepélyes átadáson részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is. Köszöntőjében utalt a jelenleg zajló Budapesti Demográfiai Csúcsra, ahol, mint mondta, az összegyűlt szakemberek és szakpolitikusok irigykedve nézik az elmúlt 10-12 év sikeres magyar családpolitikáját, melyet a kormány a társadalom széles rétegeivel és az egyházakkal szövetségben tudott végrehajtani.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Soltész Miklós államtitkár

Soltész Miklós rámutatott: becslések szerint 154 ezer magyar gyerekkel kevesebb született volna meg 2010 óta, ha a kormány folytatja az addigi családpolitikát. Az államtitkár a jelentős eredmények között említette, hogy az elmúlt 11-12 évben majdnem felére csökkent az abortuszok száma Magyarországon, úgy, hogy az nincs tiltva, mint például Lengyelországban.

Soltész Miklós köszönetet mondott Kecskemét városának, amiért a felújítás ideje alatt ingyenesen helyet biztosított az Bocskai utcai óvoda csoportjainak más intézményekben. Mint mondta, ez nem magától értetődő, hiszen más városokban előfordul, hogy ilyen esetben bérleti díjat szednek az ideiglenesen használt helyiségekért.
Az óvodát dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg

Az óvodások szép műsora után dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta az épületet, a gyerekeket, a szülőket és az óvoda dolgozóit, majd fogadással, kötetlen beszélgetéssel ért véget az átadás.

Kapcsolódó cikk