Dobos József: a Szövetség a Hírös Városért Egyesület személyes támadást indított ellenem

2023. 10. 19., 16:05
Kisebb vitát váltott ki a mai közgyűlésen az a napirendi pont, melyben Dobos József önkormányzati tisztségeiből való visszahívását tárgyalták. Az érintett szerint a Szövetség a Hírös Városért Egyesület személyes támadást indított ellene. A Fidesz-KDNP álláspontja az volt, hogy nem folynak bele ebbe a belső vitába, szakmailag azonban nem látják indokoltnak Dobos visszahívását.

– Nagyon sajnálom, hogy nem egy építő jellegű indítványról kell vitáznunk, hanem a személyemet ért támadások miatt kell magyaráznom a bizonyítványt! – fogalmazott Dobos József a csütörtöki közgyűlésen.

Szerinte a Szövetség a Hírös Városért Egyesület személyes támadást indított ellene, miután augusztusban bejelentette, hogy kilép az MSZP-ből, valamint a baloldali frakcióból is. Az ellenzéki képviselők arra kérték a mai közgyűlést, hogy hívják vissza Dobos Józsefet önkormányzati tisztségeiből.

A szokásjog az, hogy a bizottsági helyeket és egyéb tisztségeket mandátumarányosan osztja fel egymás között a képviselőtestület. Én egyéni mandátumot szereztem és ez alapján kaptam meg ezeket a tisztségeket. Mandátumom nem változott, sőt, másik pártba sem léptem át. Csupán annyi történt, hogy a magam útját járom mostantól a városért. Javaslom, tegyék Önök is ezt, és ne az én tisztségemen lovagoljanak
— mondta Dobos József.

Lejer Zoltán, a baloldali frakció vezetője szerint Dobos József a frakció égisze alatt kapta meg a tisztségeket, amelyből most kilépett.

A frakciók egyeztek meg és döntötték el a különböző felügyelőbizottsági, tanácsnoki pozíciókat, így mivel Dobos képviselő elhagyta a frakciót, ezt a frakcióegyeztetést nem tudjuk fenntartani, csak személyi cserével
— érvelt Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István szót emelt dr. Tóth Szilárd baloldali önkormányzati képviselővel szemben, aki a jogi és ügyrendi bizottságban váltaná Dobos Józsefet. Az alpolgármester szerint szakmailag tekintve nem lenne jó a csere, ugyanis Tóth Szilárd munkája hiányos, 22 ülésből 8-ról hiányzott eddig.

Dr. Vancsura István ezt követően megfenyegette a Fidesz-KDNP-frakció tagjait. A baloldali önkormányzati képviselő azt mondta, amennyiben a kormánypárt egy 30 éves megállapodást felrúg, az ellenzéktől is ugyanilyen súlyú viszontválaszra számíthat. Majd úgy fogalmazott, hogy a képviselők gondolják meg, hogy hogyan szavaznak.

Azt meg kikéri magának a Fidesz-frakció, hogy megfenyegesse őket az ellenzék. Nem tudom, hogy észrevette-e Vancsura István, hogy amit mondott, az valahogy úgy hangzott, hogy ennek kemény válaszreakciói lesznek. Én megértem, hogy az önök baloldali elődei is hasonló retorikával éltek, és most biztos nosztalgia van október 23-a miatt, de kikéri magának a Fidesz-frakció, hogy megfenyegessék
— hangsúlyozta dr. Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Leviczky Cirill önkormányzati képviselő hozzászólásában elmondta: 2019-ben a frakciók megegyeztek az arányokról. Viszont az ellenzékiek létszáma most eggyel csökkent, a független képviselők száma eggyel nőtt.

Így a Fidesz-KDNP által el nem foglalt pozíciókat nem az ellenzéki frakció kapja meg, hanem azokat többfelé kellett osztani, és ez az osztás így történt meg. Nyilván az utolsó egy évben nem érdemes új személyeket új pozíciókba tenni, hanem akik már eddig vitték a feladatokat, azok vigyék tovább a város működőképessége érdekében, hiszen számunkra ez a fontos
— mondta Leviczky Cirill.

Az indítványt végül 13 tartózkodás és 5 igen szavazat mellett elutasított a közgyűlés, így Dobos József megtarthatja pozícióit.