Szoftverfejlesztéssel, KTV-együttműködéssel és új kávézóval frissít a könyvtár

2024. 07. 02., 13:33
Már mobilapplikáción keresztül is elérhetőek lesznek a Katona József Könyvtár új szolgáltatásai. Többek között ezt is lehetővé teszi az a szoftver, amelyet kedden mutattak be egy sajtótájékoztató keretében. Az önkormányzati támogatással létrejött fejlesztés informatikai hátteret biztosíthat ahhoz is, hogy közkinccsé váljanak a Kecskeméti Televízió majd' negyven évének archív felvételei is.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 17 képet tartalmaz

Kedden délelőtt jelentette be a Katona József Könyvtár, hogy új szoftverrel gazdagodott a rendszerük, mely szélesebb körű szolgáltatást tud biztosítani a könyvtárhasználóknak. A 30 éves régi szoftver lecserélése önkormányzati támogatással valósulhatott meg.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy a változásokkal haladni kell, új kínálatot és új szolgáltatásokat kell biztosítani a közösségeknek. Az új rendszer egy-két héten belül már mobilapplikáción keresztül is elérhető lesz, és ősztől pedig már fizetni is lehet rajta keresztül.

Van sok digitális gyűjteménye a könyvtárnak jelenleg, amelyek külön-külön valamilyen szintig kereshetők, nézhetők, ezek mind egy rendszerben lesznek majd elérhetők a jövőben. Sokkal gazdagabb és több szempont szerint is kereshetőek lesznek ezek az adatbázisok.
— magyarázta Czoboly Miklós, a Monguz Kft. ügyvezetője.

Együttműködést kötött a Kecskeméti Televízió és a Katona József Könyvtár annak érdekében, hogy az új szoftver felállásával elérhetővé tegyék majd a televízió archív gyűjteményét.

Kozák Polett, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője hangsúlyozta, hogy a Kecskeméti Televízió tovább írja a város digitális történelmét, és a könyvtárral együttműködve szeretné biztosítani azt az országosan is egyedülálló szolgáltatást, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az archívumot.

A televízió szakemberei digitalizálják az értékes helytörténeti felvételeket, a könyvtár pedig "metaadatolja", vagyis keresőszavakkal fogja ellátni, így közkinccsé válhatnak a helytörténeti szempontból értékes felvételek.

Közel 40 év videóanyag állománya van nálunk a polcokon különböző adathordozókon, DV, VHS, Beta kazetták és még sok egyéb formában. Ez egyenlőre strukturálatlan adathalmaz, de mi szeretnénk közkinccsé tenni és a kecskemétiek számára kutathatóvá, elérhetővé tenni. Ebben vállalt partnerséget a megyei könyvtár
— mondta Kozák Polett, a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. ügyvezető-főszerkesztője.

Az új rendszerre történő átállás és a könyvtár hatalmas adatállományának feldolgozása már jóval hamarabb megkezdődött a könyvtár részéről, azonban a fejlesztéseket tovább szeretnék vinni.

Azt gondolom, hogy még nagyon nagy újdonság lehet majd a közeljövőben – ha megkapjuk a megfelelő anyagi támogatást hozzá – olyan könyvkiadó és könyvbevevő automatáknak az üzembe helyezése, ami gyakorlatilag 24 órás könyvtári nyitvatartást fog majd biztosítani. Ami azt jelenti, hogy nem kell a könyvtár ajtaja nyitva legyen ahhoz, hogy a kölcsönzés folyamata bárki számára elérhető legyen
— fejtette ki Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József Könyvtár igazgatója.

Július közepétől éttermi szolgáltatásokkal kibővülve kinyit újra a könyvtári kávézó is. Elérhetőek lesznek napi menük, streetfood-jellegű étlapos kínálat és "mindenmentes" ételek is. A tervekben szerepel az is, hogy a kávézó kinyitja majd szolgáltatásait a könyvtár előtti térre is.