Keresztet állítottak a Czollner téren a kitelepített németek emlékére

2023. 06. 26., 12:48
Keresztet állítottak a magyarországi németek emlékére, akiket az 1946-1948-ban lezajlott kitelepítés során erőszakkal kényszerítettek a lakóhelyük elhagyására. A mai napon az erre emlékeztető keresztet adták át a Czollner Mihály téren.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola diákjai adtak műsort a Czollner Mihály téren. A mai napon adták át ugyanis azt az emlékeztető keresztet, amelyről még tavaly döntött a közgyűlés.

Neuendorf Sebastian Jörgné, a német települési nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: ezzel a kereszttel szeretnének mindazoknak emléket állítani, akiket 1946-1948-ban erőszakkal kényszerítettek a lakóhelyük elhagyására és megfosztották mindenüktől.

A kereszt-emlékmű tervezésére Keserű Balázs építészmérnököt kérték fel.

Szalayné Mónus Ildikó, Sipos László, Jánosi István és Szemereyné Pataki Klaudia

Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Sipos László és Jánosi István tanácsnokok, önkormányzati képviselők és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlés alelnöke.

A ma átadott keresztet Kis János nyugalmazott evangélikus lelkész áldotta meg, majd az emlékezők koszorúkat helyeztek el az emlékműre.

Az önkormányzat ezt követően átadta hagyományos Czollner Mihály-díját, amelyet Szalayné Mónus Ildikó, a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola intézményvezetője és Somlyai-Beregszászi Anikó, a polgármesteri hivatal egykori nemzetiségi önkormányzati referense vehetett át. Végezetül az összegyűltek megkoszorúzták Czollner Mihály emlékművét is.

Somlyai-Beregszászi Anikó és Szalayné Mónus Ildikó

Kapcsolódó cikk