Komolyzenei programajánló – 2023. december

2023. 12. 01., 15:50
A decemberi kecskeméti koncertkínálat rendkívül gazdag, szinte minden napra jut majd egy-egy komolyzenei hangverseny. A hírös város kórusainak, zenei együtteseinek többsége fellép az adventi időszakban, jó néhány iskola szervez ünnepi programot és lesznek jótékonysági koncertek is.

Az előttünk álló adventben egyszerre könnyű és nehéz helyzetben lesznek a kecskeméti zeneszeretők. Könnyű helyzetben, mert szinte minden nap kedvükre való koncertre mehetnek el, és ugyanakkor nehéz helyzetben is, mert nem lesz egyszerű választani a sok-sok érdekes program közül.

December másodikán – és azután karácsonyig még három szombat délután – egy hagyományos programot rendeznek meg a főtéren. Immár huszadik alkalommal szervezi meg a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület az Adventi szombat estéket. A programok 17 órakor ünnepre hívogató muzsikával kezdődnek, az érdeklődők karácsonyi dallamokat hallgathatnak meg az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei előadásában. Ezt követően adventi gondolatok hangzanak el a helyi keresztény felekezetek képviselői jóvoltából, majd az igei üzenetek után iskolai csoportok és a keresztény közösségek verses-zenés műsorában gyönyörködhetnek a megjelentek. Az ünnepi műsor hétről hétre gyertyagyújtással zárul, a négy apró fényforrást – melyek a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelképei – a városvezetés képviselői lobbantják fel.

December első vasárnapja kínál talán a legtöbb zenés programot. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a tavalyi év sikere után immár második alkalommal szervez adventi koncertet – mindjárt kettőt is, hiszen produkciójukat december 3-án 17 órakor és 19.30-kor is megtekintheti a nagyérdemű. A fergetegesnek ígért eseményen a legszebb magyar karácsonyi dalfeldolgozások mellett klasszikus zeneművek, néger spirituálék, hagyományos ünnepi melódiák, illetve populárisabb angolszász dallamok csendülnek majd fel. Az Úr érkezése című adventi koncerten – melynek rendezője Cseke Péter, zenei vezetője Károly Kati, míg a két karmester Iván Sára és Drucker Péter lesz – az énekkari művészek szólóban és együtt is énekelnek, vendégként pedig a társulat két fiatal tehetsége, Kovács Gyopár és Mechle Christian ad elő egy varázslatos duettet. A műsorban prózai jelenetek is helyet kapnak, amelyekben Magyar Éva és Fazakas Géza színművészek működnek közre. Az est meglepetéseként Cseke Péter is aktív résztvevője lesz az előadásnak.

Ugyanezen a napon, azaz december 3-án, 19 órai kezdettel két kóruskoncertet is rendeznek a hírös városban. A Kodály Iskolában szervezett hangversenyen három énekkar, a Kecskeméti Énekes Kör (vezényel Erdei Péter, közreműködik Mudrák Mariann – szoprán és Xinyu Wa – zongora), a Kodály Iskola Aurin Leánykara (vezényel Durányik László, közreműködik Révész László – orgona) és a Kodály Intézet Vegyeskara (vezényel dr. Fűri Anna) lép majd pódiumra. Az est mottója egy gregorián dallam szövegrészlete: Ubi caritas et amor, Deus ibi est – Hol szeretet s irgalom van, ott az Isten. A másik vasárnap esti kóruskoncertre, a Barátok templomában meghirdetett adventi zenés áhítatra a Horváthné Erdélyi Zsuzsanna vezette Szent Miklós Kórus várja a zeneszeretőket. Az alkalmon Holló Artúr (ének) és Fehérvári Gábor (orgona) működik közre.

Szintén a Barátok templomában, de már december 5-én adventi ökumenikus kórustalálkozót rendeznek. A Kodály Zoltán születésének 141. évfordulójára emlékező koncerten a város keresztény felekezeteinek nyolc kórusa – a Benedictus Kórus,az Evangélikus Egyházközség Glória Énekkara, a Grádics Kórus, a Kecskeméti Vég Mihály Énekkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar, a Piarista Liturgikus Kórus, a Szent Miklós Kórus és a Sztudita Szent Teodor Kórus – lép majd fel.

Másnap, december 6-án is kórusünnep lesz. A Katona József Könyvtár 14 órakor kezdődő eseményén sorrendben a Református Gimnázium Kamarakórusa, a Piarista Általános Iskola Énekkara, az Arany János Általános Iskola Énekkara, a Kecskeméti Kodály Iskola Vegyeskara, a Piarista Gimnázium Énekkara, a Kodály Zoltán Vegyeskar, az Evangélikus Egyházközség Kórusa, a Medrigál Kórus, a Kecskeméti Fesztiválkórus és a Katona József Könyvtár Kórusa ad majd rövid műsort. Az énekkarok produkciói között, 16 órától Vass-Eysen Ákos (zongora) karácsonyi improvizációit hallgathatja meg a közönség. A Kórusok délutánja a könyvtár zárásáig, 19 óráig tart, közben az érdeklődők az intézmény karácsonyi vásárát is meglátogathatják.

December 9-én, szombat este a Szentcsalád Plébániára várják a zeneszeretőket. A 17 órakor kezdődő alkalom szervezői, a Scherzo Vegyeskar vendégei az Összhang Műhely és a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus lesz. A házigazda együttes vezetője, Závori Erika így invitálja az érdeklődőket: „Családbarát koncert bő egy órában, közös darabokkal és a közönséggel közös énekléssel.”

December második vasárnapját is a koncertbőség jellemzi. 16 órakor a Nagytemplomban jótékonysági hangversenyt rendeznek. Az est fő szervezője Radics Sándor cimbalomművész, aki már nem először kezdeményez Kecskeméten adománygyűjtést a szegények javára. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész ezúttal sem egyedül lép fel, a tervek szerint vendége lesz Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, Csík János Kossuth-díjas zenész és barátai, Roby Lakatos hegedűvirtuóz, világzenész, Leskowsky Laura és Olasz Csaba énekművészek, Publik Antal előadóművész, Beremendi-Schultz Henrik ének- és tárogatóművész, valamint az Álom Party. A Halljuk meg a szív szavát címmel meghirdetett koncert bevételét az előadók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának ajánlják fel, akik az adományokból kályhákat vásárolnak majd a szegényeknek.

Szintén december 10-én a Hunyadivárosi Közösségi Házban is lesz zenés esemény. A Greguss kvartett koncertjén többek között közkedvelt magyar táncok, a múlt század első felének tánczenéi, operettslágerek és nóták hangzanak majd el. A népszerű tárogatósok egyfajta nosztalgiázásra hívják az arra fogékonyakat.

És még mindig december 10-énél maradva: ezen a napon folytatódik a Filharmónia Magyarország és a Hírös Agóra közös hangversenysorozata. A Kodály-bérlet második alkalmán a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Johann Sebastian Bach és Dietrich Buxtehude kantátáiból szólaltat meg néhányat. Az est során fellépő két együttes a magyarországi historikus előadói gyakorlat két meghatározó jelentőségű műhelye. Mindkettőt Vashegyi György alapította több mint három évtizede, és máig az ő vezetésével működnek.

Advent utolsó két hetében több iskola is szervez ünnepváró koncertet. A Kecskeméti Református Kollégium kórusai december 11-én a református templomban, a Kecskeméti Piarista Iskola énekkarai pedig december 14-én a piarista templomban énekelnek majd. Szintén december 14-én tartják meg a Kodály Iskolában az intézmény névadójának születésnapjára emlékező kóruskoncertet. Mindhárom alkalom 17 órakor kezdődik. Természetesen az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola is megrendezi hagyományos év végi programjait: december 15-én délután öt órától a Novum Kamarazenekar műsorával kakaó-koncertre várják a családokat, másnap 15 órától meg az evangélikus templomban az ÁZI szolfézscsoportjai mutatják meg tudásukat. December 16-án 17 órai kezdettel egy jótékonysági estet is szervez a zeneiskola, egyik növendékük, a mozgásában akadályozott Horváth Kincső felépüléséért szól majd a muzsika, a „középkori világzenét” játszó Bordó Sárkány együttes koncertjén felajánlott összegeket Kincső majdani, barcelonai kezelésének költségeire fordítják. Az ÁZI karácsonyi koncertjét december 20-án 18.00 órai kezdettel az evangélikus templomban rendezik meg.

Az előttünk álló hetekben további érdekes programok is lesznek. Hagyományteremtő céllal idén először ad adventi koncertet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara Gömöri Balázs vezetésével. A Kecskeméti Kodály Iskolában 2023. december 12-én, 17 órakor kezdődő estre vendégművészek is érkeznek, valamint a Miraculum Gyermekkar is fellép a fúvószenekar kíséretével. Előzetesen igen izgalmasnak tűnik a dr. Kiss Katalin vezette Kecskeméti Fesztiválkórus december 13-i, 18.00 órakor induló Malom Központbeli flashmobja.

December 17-én 16.30-tól a Kecskeméti Baptista Gyülekezet zenei együttesei is szerveznek karácsonyi koncertet. Vélhetően kedvezően fogadják majd a hetényegyháziak a Lakó Sándor Kamarazenekar hangversenyét, az együttes adventi műsora – amelyen az előadók a régmúlt idők téli szokásait, vidám játékait is megidézik és lesz közös éneklés is – a Jézus szíve templomban december 17-én 17.00 órakor kezdődik, de már két órával korábban, 15 órára szeretetebédre várják a rászorulókat.

Bizonyára sokan részt vesznek majd Szekeres Adrien adventi nagykoncertjén, melynek helyszíne december 19-én 19 órai kezdési időponttal a Nagytemplom lesz.

Az adventi időszak egyik legjobban várt komolyzenei eseményét szintén a Nagytemplomban tartják. A Miraculum-Aurin kóruscsalád hagyományos koncertjét, a „Varázslatos Karácsony”-t december 23-án rendezik meg. A hatalmas érdeklődés miatt a Durányik László vezette énekkarok már évek óta kétszer is előadják műsorukat. Idén sem lesz ez másképp, a világszerte sikert sikerre halmozó fiatalok énekeiben nemcsak 16 órától, hanem 19.30-tól is gyönyörködhetnek a zeneszeretők.

Az adventi időszak komolyzenei eseményei:

2023. december 2., 9., 16. és 23. – 17.00 óra – Főtér – Adventi gyertyagyújtás

2023. december 3. – 17.00 és 19.30 óra – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – Adventi koncert

2023. december 3. – 19.00 óra – Kodály Iskola – Adventi kórushangverseny

2023. december 3. – 19.00 óra – Barátok temploma – A Szent Miklós Kórus adventi zenés áhítata

2023. december 5. – 18.00 óra – Barátok temploma – Adventi ökumenikus kórustalálkozó

2023. december 6. – 14.00 – 19.00 óra – Katona József Könyvtár – Kórusok délutánja

2023. december 9. – 17.00 óra – Szentcsalád Plébánia – A Scherzo Vegyeskar családbarát koncertje

2023. december 10. – 16.00 óra – Nagytemplom – Radics Sándor jótékonysági koncertje

2023. december 10. – 17.00 óra – Hunyadivárosi Közösségi Ház – A Greguss kvartett koncertje

2023. december 10. – 19.00 óra – Hírös Agóra – A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar koncertje

2023. december 11. – 17.00 óra – Református templom – A Kecskeméti Református Kollégium kórusainak koncertje

2023. december 12. – 17.00 óra – Kodály Iskola – A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar adventi koncertje

2023. december 13. – 18.00 óra – Malom Központ – A Kecskeméti Fesztiválkórus flashmobja

2023. december 14. – 17.00 óra – Piarista templom – A Kecskeméti Piarista Iskola kórusainak koncertje

2023. december 14. – 17.00 óra – Kodály Iskola – Kodály Zoltán születésnapjára emlékező kóruskoncert

2023. december 15. – 17.00 óra – M. Bodon Pál AMI – Kakaó-koncert a Novum Kamarazenekarral

2023. december 16. – 15.00 óra – Evangélikus templom – Az M. Bodon Pál AMI szolfézscsoportjainak adventi koncertje

2023. december 16. – 17.00 óra – M. Bodon Pál AMI – Jótékonysági koncert Horváth Kincső javára

2023. december 17. – 16.30 óra – Baptista imaház – A Kecskeméti Baptista Gyülekezet karácsonyi koncertje

2023. december 17. – 17.00 óra – Jézus szíve templom (Hetényegyháza) – A Lakó Sándor Kamarazenekar adventi koncertje

2023. december 19. – 19.00 óra – Nagytemplom – Szekeres Adrien adventi nagykoncertje

2023. december 20. – 18.00 óra – Evangélikus templom – Az M. Bodon Pál AMI karácsonyi koncertje

2023. december 23. – 16.00 – 19.30 óra – Nagytemplom – A Miraculum-Aurin kóruscsalád koncertje

Varga Géza